Lilinkina pečená kuracinka a štyridsať garlicov - strúčikov cesnaku

Autor receptu: sracz

Pred pár mesiacmi som sledoval reláciu Good Eats, kde Alton Brown prezentoval tento rcp. Neskôr mi dcérka prezradila, že moja vnučka sa zamilovala do cesnaku. Naviac, som si myslel, že jednoduchší rcp, ako kurča v sáčku neexistuje. Opäť omyl! Keď som si to všetko zrátal, zalovil v pamäti, upiekol a ochutnal, Heuréka, vynikajúca pochúťka! Na skúšku, neveriac, som použil iba 23 strúčikov, ale druhý pokus som už „osladil“ päťdesiatimi. „Poprobujce aj Vi, pokoštujce a uvidzice, že ňeobanujece!"

4÷6
porcie
7 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. kuracie stehná, buď celé, alebo iba dolné (mäsko s rúčkou), či horné (ja som úvodný pokus zrealizoval s dolnými a druhý s hornými – teraz ho predstavujem aj Vám) dočistíme, umyjeme pod tečúcou studenoui vodou, necháme odkvapkať a osušíme; posolíme a oMČKujeme čerstvo mletým čiernym korením – ja som použil peprovú bazuku. Na rozohriatu veľkú rajnicu (pozor, budeme potrebovať aj jej originálnu pokrievku) nalejeme 2÷3 PL olivového oleja, na ktorom kúsky kuracinky obojstranne opečieme na zlatohnedočerveno.
  2. než sa nám stehienka opečú, očistíme cesnakové strúčiky !
  3. mäsko počas opekania obraciame pomocou kuchyňských klieští
  4. keď sme s farbou kuraxcinky spokojní, posypeme ich strúčikmi cesnaku
  5. na povrch rozložíme halúzky materinej dúšky – tymiánu a zalejeme ~ 125 ml olivového oleja
  6. prikryjeme pokrievkou a uložíme na 90´do rúry vyhriatej na 180 ºC / 350 ºF
  7. mäsko po čase určenom na pečenie vyzerá takto:
  8. Servírovanie: hrianky opečieme na sucho
  9. polejeme výpekom
  10. potom na každú hrianku rozotrieme 3÷4 (5÷6) strúčikov cesnaku
  11. jemne položíme upečené kurátenko (ja som ho ozdobil čerstvou vňaťou ligurčeka a petržlenu) ................ a všetko ostatné podľa vlastnej chuti, dostupnosti špajze a osobnej fantázie! Tento receptík už má vo svojej KK aj moja vnučka Lilly_nka a dovoľujem si ho venovať aj mojim priateľkám na Varecha.sk, ktoré mi občas vyčítajú veľký počet ingrediencií a široký popis mojich príspevkov. Všetkým Vám – dobrú chuť!