Lievance so slivkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: basqa91

Toto je môj prvý recept, ktorý pridávam na Varechu, síce som registrovaná už dlhšie, ale až teraz som sa ohodlala aj k pridávaniu receptov :) Inšpirovala som sa knihou Česká vánoční kuchařka od Hany Sedláčkovej, no prispôsobila som si ho.

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V mise spracujeme tvaroch, múku a soľ. Do hrnčeka si dáme vajíčka a vysypeme na nich kypriaci prášok. Pridáme vajíčka s kypriacim práškom do misy a spracujeme cesto. Ja som použila jemný tvaroh (nehrudkový), ale môže sa použiť aj ten hrudkový, no treba pridať viac múky a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku naviac. Cesto sa lepí, má byť stredne tuhé.
  2. Pripravíme si do taniera alebo misky strúhanku na obaľovanie. Z cesta odtrhávame kúsky o veľkosti golfovej loptičky, tvarujeme lievance a obaľujeme z oboch strán v strúhanke. Veľkosť a aj hrúbku lievancov si môžete prispôsobiť podľa toho, ako máte radi :)
  3. V panvici si rozohrejeme olej alebo maslo a vyprážame lievance. Dĺžka vyprážania závisí podľa chuti, ja som ich vyprážala na miernom plameni asi 5 min. na každej strane, mám radšej, keď sú chrumkavé. Ešte teplé ich obaľujeme v práškovom cukre (môže sa použiť aj vanilkový alebo škoricový cukor).
  4. Popri vyprážaní alebo až po ňom si pripravíme slivkovú omáčku. V hrnci si rozmiešame slivkový lekvár s vodou, pridáme citrónovú kôru a privedieme do varu. Medzitým si v hrnčeku rozmiešame malinový puding (jahodový alebo iný ovocný) s trochou vody. Keď omáčka vrie pridáme do nej puding a krátko povaríme. Po dovarení dochutíme citrónovou šťavou. Je dobré keď sa lekvár rozmieša dohladka skôr, ako sa pridá puding.
  5. Lievance polievame omáčkou a podávame. Mne z tohto množstva vyšlo 32 kusov. Dobrú chuť :)