Liaty kysnutý koláč s marcipánovou posýpkou

Autor receptu: katuch

Takychto receptov je asi vela, sama som skusila zopar na kysnute cesto, ale tento je podla mna najlepsi, najjednoduchsi, proste "perinka na jazyku" :-) cesto nie prilis hrube, vlacne, a na nom veeeela ovocia :-) Recept som nasla pred rokmi v casopise Apetit. Ospravedlnujem sa za nekvalitne foto, ale chut kolaca to snad vyvazi ;-)

1 plech
porcia
105 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypem muku a cukor. Lyzicou trochu zmesi odoberiem a vmiesam do 200 ml vlazneho mlieka. Rozdrobim do toho drozdie a necham v teple vzist kvasok.
  2. Do muky pridam zltky, kvasok, zvysne mlieko, trochu zapracujem a az na zaver pridavam rozpustene maslo. Vypracujem redsie cesto, ktore sa da vyliat na plech. Necham cesto v mise hodinu kysnut, kym zdvoj az ztrojnasobi svoj objem.
  3. Po zhruba hodinke cesto presuniem na plech vylozeny peciacim papierom a rozotriem tak, aby bolo vsade rovnako hrube, necham ho takto na plechu este 30 minut vykysnut.
  4. Zmiesam suroviny na posypku. Na cesto rozlozim ovocie (v tomto pripade marhule, ale dobre su aj slivky a ine kostkove ovocie alebo ake vam chuti ;-) rezom hore, posypem posypkou a peciem vo vopred vyhriatej rure na 180 st. 40 minut. Posledne foto - stav na plechu do 5 minut po vychladnuti a nakrajani ;-) Rozmer plechu cca 30x40 cm. Dobru chut! ;-)