Liaty kysnutý koláč s marcipánovou posýpkou
Autor receptu: katuch
Takychto receptov je asi vela, sama som skusila zopar na kysnute cesto, ale tento je podla mna najlepsi, najjednoduchsi, proste "perinka na jazyku" :-) cesto nie prilis hrube, vlacne, a na nom veeeela ovocia :-) Recept som nasla pred rokmi v casopise Apetit. Ospravedlnujem sa za nekvalitne foto, ale chut kolaca to snad vyvazi ;-)
1 plech porcia |
105 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy nasypem muku a cukor. Lyzicou trochu zmesi odoberiem a vmiesam do 200 ml vlazneho mlieka. Rozdrobim do toho drozdie a necham v teple vzist kvasok.
- Do muky pridam zltky, kvasok, zvysne mlieko, trochu zapracujem a az na zaver pridavam rozpustene maslo. Vypracujem redsie cesto, ktore sa da vyliat na plech. Necham cesto v mise hodinu kysnut, kym zdvoj az ztrojnasobi svoj objem.
- Po zhruba hodinke cesto presuniem na plech vylozeny peciacim papierom a rozotriem tak, aby bolo vsade rovnako hrube, necham ho takto na plechu este 30 minut vykysnut.
- Zmiesam suroviny na posypku. Na cesto rozlozim ovocie (v tomto pripade marhule, ale dobre su aj slivky a ine kostkove ovocie alebo ake vam chuti ;-) rezom hore, posypem posypkou a peciem vo vopred vyhriatej rure na 180 st. 40 minut.
Posledne foto - stav na plechu do 5 minut po vychladnuti a nakrajani ;-)
Rozmer plechu cca 30x40 cm.
Dobru chut! ;-)