Kysnuté rožteky

Lekvárové a salámove rožky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Výborná pochúťka na cesty, do školy, ale aj pohostenie pre návštevu. Napiekla som na cestu k dcére do Nemecka.

36-38
porcií
45 minút
príprava
25-30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nakysnutý kvások, zbytok cukru, soľ, olej. Počas miesenia prilievame teplú vodu a vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov. Zakryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť.
  3. Nakysnuté cesto.
  4. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť trojuholníkov. Na širšiu stranu dáme lekvár, zrolujeme rožteky...
  5. Na salámové rožky každú časť cesta potrieme horčicou uložíme salámu, syr, viď foto... Zrolujeme.
  6. Pripravené poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na plechu krátko nakysnúť.
  7. Pred vložením do rúry potrieme olejom a rozšľahaným vajíčkom.
  8. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25-30 minút dozlatista. Za horúca potrieme olejom alebo rozpusteným maslom. Dobrú chuť.