Kysnuté rožteky
Lekvárové a salámove rožky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Výborná pochúťka na cesty, do
školy, ale aj pohostenie pre
návštevu. Napiekla som na cestu k
dcére do Nemecka.
36-38 porcií |
45 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, rozdrobíme čerstvé droždie a na teplom mieste necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nakysnutý kvások, zbytok cukru, soľ, olej. Počas miesenia prilievame teplú vodu a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov. Zakryjeme čistou utierkou a necháme nakysnúť.
- Nakysnuté cesto.
- Každý bochník rozvaľkáme do kruhu prekrojíme na šesť trojuholníkov. Na širšiu stranu dáme lekvár, zrolujeme rožteky...
- Na salámové rožky každú časť cesta potrieme horčicou uložíme salámu, syr, viď foto... Zrolujeme.
- Pripravené poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme na plechu krátko nakysnúť.
- Pred vložením do rúry potrieme olejom a rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 25-30 minút dozlatista. Za horúca potrieme olejom alebo rozpusteným maslom. Dobrú chuť.