Ľanový chlieb - plochý (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Ďalší alternatívny chlieb ku klasickému múčnemu. Najmä pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky. Hrnčekový.

16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrnček = 2dl. Rúru si predhrejem na 180 °C. Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu). Vzniknutú múku zmiešam so sódou bikarbónou, soľou a rozšľahanými vajcami. Pridám vodu, olej a nechám postáť 5 minút.
  2. Malý pekáč (25 x 18 cm) vysteliem papierom na pečenie a jemne potriem tukom. Odležané cesto doňho nalejem, zarovnám a vložím do zohriatej rúry. Pečiem pri 180 °C asi 20 minút, resp. pokiaľ cesto nie je upečené. To overím, keď doňho pichnem špajdľu a nezostane na nej polosurové cesto. Hotový chlieb vytiahnem a nechám na mriežke vychladnúť.
  3. Obvykle z neho nakrájam 16 kúskov. Pri servírovaní každý kus ešte zboku rozrežem (ako žemľu) a tak podávam - plním, alebo potriem nátierkou.
  4. Ak tento chlieb nezjeme hneď, jednotlivé porcie zamrazím a vytiahnem vždy len toľko kusov, koľko práve spotrebujeme. Časť ľanu môžete nahradiť sezamom (ja ho dávam v pomere 50:50). Chlieb je vhodný pri bezlepkovej, nízkosacharidovej, alebo redukčnej diéte. Môže sa použiť aj pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, v takom prípade ako olej použite kokosový bez vône.