Ľanový chlieb - plochý (fotorecept)
Autor receptu: katka78
Ďalší alternatívny chlieb ku klasickému múčnemu. Najmä pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky. Hrnčekový.
16 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Hrnček = 2dl. Rúru si predhrejem na 180 °C. Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu). Vzniknutú múku zmiešam so sódou bikarbónou, soľou a rozšľahanými vajcami. Pridám vodu, olej a nechám postáť 5 minút.
- Malý pekáč (25 x 18 cm) vysteliem papierom na pečenie a jemne potriem tukom. Odležané cesto doňho nalejem, zarovnám a vložím do zohriatej rúry. Pečiem pri 180 °C asi 20 minút, resp. pokiaľ cesto nie je upečené. To overím, keď doňho pichnem špajdľu a nezostane na nej polosurové cesto. Hotový chlieb vytiahnem a nechám na mriežke vychladnúť.
- Obvykle z neho nakrájam 16 kúskov. Pri servírovaní každý kus ešte zboku rozrežem (ako žemľu) a tak podávam - plním, alebo potriem nátierkou.
- Ak tento chlieb nezjeme hneď, jednotlivé porcie zamrazím a vytiahnem vždy len toľko kusov, koľko práve spotrebujeme. Časť ľanu môžete nahradiť sezamom (ja ho dávam v pomere 50:50). Chlieb je vhodný pri bezlepkovej, nízkosacharidovej, alebo redukčnej diéte. Môže sa použiť aj pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, v takom prípade ako olej použite kokosový bez vône.