Langoše tak, ako ich robím ja
Autor receptu: patka111
Viem, že je tu celkom dosť receptov na langoše, sama som ich zopár skúsila :-) no žiaľ ani
jeden z overených receptov mne osobne nevyhovuje, neviem prečo ale jednoducho sa mi
nikdy nepodarili. Tak som si ich skúsila spraviť po svojom a neuveríte, z toho cesta robím
už istú dobu pizzu :-D. Tak nech sa páči, snáď si aj niekto z vás na nich pochutná ;-)
9 porcií |
5 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny sú na 9-10 ks.
Hladkú múku premiešame so soľou, preosievať nemusíme. V strede si urobíme jamku a nadrvíme droždie, posypeme cukrom a zalejeme cca. 1,5dcl vlažnou vodou (vodu dávam od oka).
Necháme asi 15 minút vykysnúť kvások.
Po vykysnutí kvásku si začneme vypracovávať cesto a postupne prilievame zbytok vlažnej vody. Cesto si miesime vareškou, pretože bude riedke a vareškou to treba poriadne vymiešať.
Ak je vody málo a cesto je husté pridáme ešte vodu, pomaličky prilievame a miesime aby nám cesto zostalo zhruba takej konzistencii ako na obrázku, musí nám voľne padať z varešky.
- Po vymiesení cesto posypeme hladkou múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme cca. 45 minút kysnúť.
- Po vykysnutí si cesto preklopíme na olejom potretú dosku (na obrázku si prosím všimnite množstvo oleja) a naolejovanými rukami si z cesta odoberáme kusy, z ktorých na panvici vysmažíme langoše. Netreba ich predom tvarovať, krásne sa nám natiahnu počas kladenia na panvicu, jemne ich ponaťahujeme a položíme na rozpálený olej. POZOR olej nám nesmie horieť, smažíme ich na strednom stupni/plameni. Ja mám indukčnú varnú dosku a smažím ich na stupni č.8 (zo 14).
HOTOVO, prajem dobrú chuť!