Kváskové žemle na hamburger

Autor receptu: siisa

Občas si doprajem aj hamburger, chickenburger, fishburger alebo cheeseburger. Aj keď som ešte o kvásku ani nechyrovala, vadila mi tá žemľa vyrobená na americký spôsob. Proste s tou ich sladkou chuťou. Po niekoľkých pokusoch vytvoriť to správne cesto, sa to konečne podarilo. Takto to chuti mne. S receptom na kváskové hamburgrové žemle sa chcem podeliť aj s vami. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: k odloženému kvásku z chladničky čo je tak 1-2 PL pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno si uvaríme v šupke stredne veľký zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy od robota dáme kvások. Pridáme aj ostatné ingrediencie okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy. Necháme pol hodinu odpočívať. Ja celú misu s cestom vložím do igelitovej tašky a ušká zaviažem. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme hodinu postáť. Na začiatok odporúčam postupovať presne podľa receptu, aby sme videli ako to má vyzerať. Jasné, že môžeme múku použiť aj špaldovú, alebo akú len chceme, ale musíme si byť vedomí toho, že cesto sa potom môže úplne inak správať a žemle sa nám nemusia vydariť. Je na každom či bude experimentovať.
  3. Po hodine cesto krátko premiesime, na doske zľahka vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme veľkou okrúhlou vykrajovačkou vo veľkosti, aké veľké žemle chceme. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Necháme asi tak 1-2 hodiny kysnúť. Kým nám zdvojnásobia veľkosť.
  4. Tesne pred pečením ich postriekame rozprašovačom studenou vodou a dáme piecť na 200 °C na 30 minút. Ak by nechytali farbu, treba ich aj medzi pečením postriekať. Necháme na mriežke vychladnúť.
  5. Takto vyzerajú na reze.
  6. A takto vyzerá môj fish-burger.