Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Predčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa volajú tzv. "narychlo"... ja robievam kvašáky bez týchto prísad, mliečne kvasenie trvá trocha dlhšie, ale výsledok stojí za to, každý kto ich ochutnal, vraj také dobré ešte nejedol... :-)

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prevaríme vodu so soľou a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme si uhorky a potrebné prísady...
  2. Uhorkám odrežeme konce, a pozdĺžne ich narežeme. Tenšie na polovice, hrubšie na štvrtiny...
  3. ... na dno väčšieho čistého pohára poukladáme polovicu umytých viničových listov, uložíme zvisle väčšie uhorky...pridáme rozrezané papričky, višňové listy a chrenový list.
  4. ...naukladáme ďalšie uhorky, tentoraz menšie a vodorovne, navrch dáme kôpor...
  5. ... a zvyšok viničových listov. Hrubšími stonkami kôpru zaistíme obsah aby nevyplával po zaliatí...
  6. Zalejeme slanou vychladnutou vodou tak, aby bola aspoň 1cm nad obsahom, zaviečkujeme, a odložíme na tmavé a chladnejšie miesto.
  7. Po 10-14 dňoch sú vhodné na konzum. Sú vynikajúce k chlebu s domácou masťou alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ak ich chceme uchovať na dlhšiu dobu, rozdelíme do menších pohárov, zalejeme pôvodným nálevom, uzatvoríme a necháme prejsť varom. Na fotografii je pohár s kvašákmii z minulého roku. Chuť aj konzistencia zostala pôvodná. Slabý zákal je spôsobený tým že som ich priniesol z pivnice a trocha s nimi pohýbal.