Kuru Fasulye

Autor receptu: cesminaz

Je to velmi známe a naozaj velmi obľúbené turecké jedlo.Takto pripravenú kuru fasulye som sa naučila od rodiny manžela,ale kedže turecko je velké a zvyky rôzne,sa niake tie maličkosti v príprave tohto jedla môžu aj líšiť.Jeho príprava je celkom jednoduchá,zvládne ju naozaj každý.

1h v kuchte minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kedže príprava tohto jedla taká jednoduchá,som postup nefotila.
  2. Suchú fazulu si namočíme na noc do vody,aby napučala,rýchlejšie sa nám uvarí.Ale nieje problém ju namočit ráno a naobed varit.Používa sa stredne velká biela fazula,tú maličkú bielu neodporúčam.
  3. Kým nám fazula pučí,si pripravíme mäso.Môže byť hovädzie alebo baranie,podľa chuti a podľa toho,kto čo má v mrazáku ;-)) Mäso nakrájame na väčšie kocky.Najlepšie je použit pol kila mäsa a k tomu 3-4 stredne velké mäsitejšie kosti.Ale môžte použit aj samé mäso,ale tak ho musíte dať aspoň 1 kilo.
  4. Takže...rozohrejeme si trocha oleja(masla) speníme na ňom na maličké kocky nakrájanú cibulu,potom dáme ml.papriku,2-3krat premiešame(pozor nech paprika nezhori) dáme na ňu pokrájané mäso,premiešame,osolime,ak je nutné,podlejeme trolinku vody,nieže sa nám začne piecť :-)) Zakryjeme pokrievkou a necháme zopar minut dusit,aby pustilo vlastnú šťavu.Ked už má mäsko dost šťavy,zalejeme ho asi 1,5L vody(vždy rátajte s tým,že voda vyvrie počas varenia),ešte trocha posolíme,uzavrieme a varíme v kuchte 30 minut.Ja varím vždy v kuchte,takže kto bude varit obyčajne,mu to potrvá dlhšie.
  5. Po 30 minutach kuchtu opatrne otvoríme a nasypeme k mäsu napučanú fazulu.Následne dolejeme vodu,ale asi tolko vody,aby to pri premiešaní vyzeralo ako stredne husta polievka.Tej vody má byť také 2,5 až 3 litre.Dáme 2PL salçe(paradajkove pyre) a pol Kl mletej rasce obyčajnej.Poprípade ešte osolíme,lebo fazula ešťe počas varenia popije sol.Teraz znova zavreme kuchtu na 30-40 minut-čas sa počíta vždy od syčania kuchty.Ale kedže aj kuchty sú rôzne,tak môžte varit aj podla zvyku,čo sa týka minut.
  6. Po 40 tich minutach otvoríme kuchtu a pozrieme si výsledok ;-)) mäsko je mäkkučké a fazula ako maslo ;-D a najlepšia je vtedy,ak sa nám niektoré fazule rozvarili a zvyšok ostal v celosti.Tie rozvarené fazule tomu jedlu vytvoria konzistenciu omáčky,alebo redšieho prívarku.A presne taká má byť "Dobrá Kuru fasulye" ;-)) Ešte raz ochutnáme,ak treba osolíme a podavame.
  7. Kuru fasulye je jedlo,v ktorom vyniká najmä skvelá,vlastna chuť fazule.Pripravuje sa takto s mäsom i bez mäsa. Podáva sa najmä s ryžou,alebo s chlebom a osolenou cibulou. Dobrú chuť.