Kuriatko z Jaffa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mňa priam fascinuje židovská kuchyňa, pripravila som opäť jeden z jej skvelých receptov a o tento skvost tejto vynikajúcej kuchyne sa s Vami chcem podeliť. Jaffa je starobylý prístav v stredozemnom mori a okrem iného je svetoznámy aj svojimi pomarančmi . Názov tohoto jedla je práve podľa mena tohoto historického prístavu, ktorý je od roku 1948 súčasťou hlavného mesta Izraelu - Tel Aviv.

2
porcie
120 minút
príprava
40/30 minút
na 80/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu som pokrájala na plátky.
  2. Nastrúhala som mrkvu na jemnom strúhadle,...
  3. ...ako aj zeler.
  4. Nachystala som si rímsku rascu.
  5. Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
  6. Nastrúhala som pomarančovú kôru.
  7. Hrozienka som namočila do vlažnej vody.
  8. Do hrnca som naliala pomarančovú šťavu, víno, pridala som cibuľu, nastrúhanú mrkvu s nastrúhaným zelerom a celé som priviedla do varu.
  9. Pridala som kuracie stehná, ktoré som2 hodiny predtým riadne nasolila.
  10. Pridala som sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, dosolila a premiešala.
  11. Plameň som stiahla na minimum, prikryté pokrievkou som pomaly dusila asi 40 minút.
  12. Stehná som vybrala, dala do pekáčika, posypala som ich rímskou rascou, preliala olejom, vložila som ich piecť do trúby.
  13. Pomaranč som vyfiletovala a pokrájala som ho na kúsky.
  14. Do šťavy po dusení kuracích stehien som pridala scedené hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru a kúsky pomaranča. Nechala som celé prevrieť spolu ešte 5 minút.
  15. Stehná som piekla pri teplote 180 stupňov asi 30 minút /čas závisí od trúby/.
  16. Na tanier som položila upečené kuracie stehno, podliala šťavou z dusenia, podávala som s dusenou ryžou a hlávkovým šalátom a s plátkom pomaranča. Šťavička má úžasnú chuť vína, pomarančovej šťavy, pomarančovej kôry, výborne harmonizuje s chuťou hrozienok, zeleninky a použitých korenín a vynikajúco ladí s takto pripravenými kuracími stehienkami. Vyskúšajte a presvedčte sa, nebudete ľutovať. Dobrú chuť prajem.