Kuriatko z Jaffa (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mňa priam fascinuje židovská kuchyňa, pripravila som opäť jeden z jej skvelých
receptov a o tento skvost tejto vynikajúcej kuchyne sa s Vami chcem podeliť. Jaffa je
starobylý prístav v stredozemnom mori a okrem iného je svetoznámy aj svojimi
pomarančmi . Názov tohoto jedla je práve podľa mena tohoto historického prístavu,
ktorý je od roku 1948 súčasťou hlavného mesta Izraelu - Tel Aviv.
2 porcie |
120 minút príprava |
40/30 minút na 80/180 °C |
Postup
- Cibuľu som pokrájala na plátky.
- Nastrúhala som mrkvu na jemnom strúhadle,...
- ...ako aj zeler.
- Nachystala som si rímsku rascu.
- Vytlačila som šťavu z polovice pomaranča.
- Nastrúhala som pomarančovú kôru.
- Hrozienka som namočila do vlažnej vody.
- Do hrnca som naliala pomarančovú šťavu, víno, pridala som cibuľu, nastrúhanú mrkvu s nastrúhaným zelerom a celé som priviedla do varu.
- Pridala som kuracie stehná, ktoré som2 hodiny predtým riadne nasolila.
- Pridala som sladkú mletú červenú papriku, čerstvo mleté čierne korenie, dosolila a premiešala.
- Plameň som stiahla na minimum, prikryté pokrievkou som pomaly dusila asi 40 minút.
- Stehná som vybrala, dala do pekáčika, posypala som ich rímskou rascou, preliala olejom, vložila som ich piecť do trúby.
- Pomaranč som vyfiletovala a pokrájala som ho na kúsky.
- Do šťavy po dusení kuracích stehien som pridala scedené hrozienka, nastrúhanú pomarančovú kôru a kúsky pomaranča. Nechala som celé prevrieť spolu ešte 5 minút.
- Stehná som piekla pri teplote 180 stupňov asi 30 minút /čas závisí od trúby/.
- Na tanier som položila upečené kuracie stehno, podliala šťavou z dusenia, podávala som s dusenou ryžou a hlávkovým šalátom a s plátkom pomaranča. Šťavička má úžasnú chuť vína, pomarančovej šťavy, pomarančovej kôry, výborne harmonizuje s chuťou hrozienok, zeleninky a použitých korenín a vynikajúco ladí s takto pripravenými kuracími stehienkami. Vyskúšajte a presvedčte sa, nebudete ľutovať. Dobrú chuť prajem.