Kuracie prsia na sherry omáčke
Autor receptu: redakcia
Varí: Branislav Križan,
šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave
Postup
- Omáčka: Kuracie kosti opečieme do hneda, pridáme
očistenú nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen,
zarestujeme, zaprášime hladkou múkou, podlejeme
vodou a pridáme sherry a varíme asi 3 hodiny
na miernom ohni. Po uvarení všetko precedíme,
pridáme šľahačku, dochutíme korením, soľou. Čím
dlhšie varíme, tým je omáčka silnejšia.
- Kurací fáš: Časť kuracích pŕs rozmixujeme v mixéri,
pridáme žĺtky, soľ, brandy Matyšák, biele korenie,
trošku šľahačky a vymixujeme na pastu.
- Kuracie prsia umyjeme, naklepeme, osolíme
a potrieme kuracím fášom. Pozdĺž kuracích pŕs
priložíme na jemné rezance nakrájanú obvarenú
a jemne posolenú mrkvu a pór a zvinieme.
- Rozprestrieme sieťku a jemnou vrstvou na ňu
natrieme kurací fáš a zabalíme doň naplnené kuracie
prsia. Takto zavinuté kuracie prsia pečieme
na 180 °C asi 18 minút.
- Náš tip: Fáš je niekdajšie označenie miešaniny, spravidla z mletého mäsa
(fašírka) s vajcami, žemľami, strúhankou a korením.