Kuracie prsia na čakanke, slaninke a šampiňónoch

Autor receptu: freshtina

Tento recept bol pre mňa objavom hneď v dvoch rovinách – ešte nikdy som nevarila s koňakom a čakanku som predtým používala len do šalátov. Marie-Laure, sestra môjho manžela ma ale vyviedla z omylu: „Čakanku môžeš kľudne uvariť, od úplne najjednoduchšieho receptu podusenú so šunkou alebo s kuracím mäsom, v kombinácii s inými surovinami tak rozvinieš chuť.“ Hm, to je presne to, čo Francúzi ovládajú skvele – dokážu pripraviť jedlá, v ktorých chuť má niekoľko poschodí, ktoré postupne objavujete.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie prsia nakrájajte na kocky a zľahka obaľte v múke. V panvici rozpustite maslo a mäso orestujte do zlata. Osoľte, okoreňte a pridajte koňak. Odložte stranou.
  2. Na panvici na masle rozpustite kocky slaniny, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a čakanku. Nechajte dusiť 5 minút.
  3. Pridajte šampinóny a nechajte opäť dusiť 5 minút. K zmesi pridajte kuracie mäso a nechajte na miernom ohni dusiť 20 minút. Po 15 minútach pridajte smotanu.
  4. Pred servírovaním posypte petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodí ryža basmati alebo cestoviny tagliatelle.