Kuracie prsia na čakanke, slaninke a šampiňónoch
Autor receptu: freshtina
Tento recept bol pre mňa objavom hneď v dvoch rovinách – ešte nikdy som nevarila s
koňakom a čakanku som predtým používala len do šalátov. Marie-Laure, sestra môjho
manžela ma ale vyviedla z omylu: „Čakanku môžeš kľudne uvariť, od úplne
najjednoduchšieho receptu podusenú so šunkou alebo s kuracím mäsom, v kombinácii s
inými surovinami tak rozvinieš chuť.“
Hm, to je presne to, čo Francúzi ovládajú skvele – dokážu pripraviť jedlá, v ktorých chuť
má niekoľko poschodí, ktoré postupne objavujete.
4 porcie |
15 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie prsia nakrájajte na kocky a zľahka obaľte v múke. V panvici rozpustite maslo a mäso orestujte do zlata. Osoľte, okoreňte a pridajte koňak. Odložte stranou.
- Na panvici na masle rozpustite kocky slaniny, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a čakanku.
Nechajte dusiť 5 minút.
- Pridajte šampinóny a nechajte opäť dusiť 5 minút.
K zmesi pridajte kuracie mäso a nechajte na miernom ohni dusiť 20 minút. Po 15 minútach pridajte smotanu.
- Pred servírovaním posypte petržlenovou vňaťou.
Ako príloha sa hodí ryža basmati alebo cestoviny tagliatelle.