Kuracia pečeň
Kuracia pečeň so škvarkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jednoduchú restovanú pečeň som obohatil podľa mojej predstavy a našich chutí.
Vynikajúco zaúradovala i kombinácia údenej
slaniny, červenej kapie a polokyslého jablka. Chutné raňajkové jedlo s francúzskou
bagetkou, alebo obedňajšie so slovenskou
ryžou, či so zemiakovou kašou. Za čias našeho bezstarostného detstva, sme sa s
bratom Imrom predbiehali v „móresnosti“,
lebo podľa vyššieho princípu mravného našej Mamky, najbližšiu restovanú pečeň dostal
ten, kto cez týždeň nazbieral viac „plus”
bodov.
2-4 porcie |
15 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Začal som včera večer, keď som kuracie pečene zbavil nežiadúcich „príveskov”, poumýval, odblanil a v miske s viečkom zmiešal s 2-3 PL plnotučnej liptovskej horčice. Zaviečkovanú misku s pečeňou som následne uložil na noc do chladničky. Ráno už stačilo všetko poukladať na pracovný pult, pokrájať údenú slaninu (olej na obrázku plní iba funkciu pohyblivej zásoby) a
- vyškvariť ju v rajnici a hotové škvarky uložiť do teplej „broderňi” elektrickej rúry.
- Priebežne so škvarením slaniny, som pokrájal červenú cibuľu, papriku a jablko, ktoré som
- v poradí kúsky jablka, kapie a
- cibule, v priebehu 5-7´ orestoval na výpeku zo slaniny.
- Do takto tepelne pripraveného základu som teraz vložil v horčici celú noc „marinovanú” pečeň a
- po premiešaní ju nechal 4´ bez vyrušovania podusiť. Potom som pečeň posypal čerstvo mletým čiernym korením a mletou sladkou červenou paprikou, priložil kocku masla, premiešal a
- nechal restovať druhé 4´. Na záver som, už pri vypnutom ohreve, orestovanú pečeň posypal dobrou "chlapskou" hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate, dochutil soľou, premiešal a servíroval.
- … ale jedlo na porcelánovom tanieri, posypané strúhaným parmezánom a s teplými kúskami vyškvarenej slaniny, predsa len vyzerá lepšie a chutnejšie!
- Veľký gecko, umáraný ako my tunajšou horúčavou, sa rád príde ochladiť pod citrónovník.