Restovaná pečeň
Kuracia pečeň restovaná s paprikou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Chutný variant, tentoraz s klasickou, ktorý nahradil slovenskú ryžu. Ako prílohu však
môžete zvoliť a použiť pečivo, či
domáci chlebík, ale aj so zemiakovou kašou však nemusí byť „zlá“. Základ, vyškvarená
údená slanina s troškou
kukuričného oleja, biela cibuľa a hrubo-stenná „polokapia“ dodá jedlu lahodnú chuť.
Ryža, pripravená s petržlenovou
vňaťou a hráškom, výsledný optický, ale aj chuťový, efekt „korunujú“. Marinovanie
pečení v plnotučnej liptovskej
horčici, sa u mňa stalo nepísaným zákonom.
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- laloky kuracej pečene som dočistil, odblanil, umyl a po odkvapkaní vložil späť do pôvodnej plastovej nádobky, pridal 2 PL liptovskej plnotučnej horčice, premiešal a na noc uložil do chladničky; pred prípravou obeda som ich zaradil do „prehliadkovej zostavy“
- tak vyzerala večer pred akciou, ktorú som začal
- prílohovou ryžou; jednoduchý postup, ražu dočistiť, v sitku premyť pod tečúcou vodou, presypať do panvice s „filmom“ oleja na dne, krátko popražiť, zaliať dvojnásokom horúcej vody, pridať kopcovitú KL soli a PL masla, priviesť do varu a pod pokrievkou variť, než sa v ryži objavia dierky
- medzitým sa mi opražili kúsky pokrájanej slaniny, ku ktorej som pridal na tenšie pásiky pokrájanú cibuľu
- a keď dostala priesvitný „glanc“, dostala návštevu v podobe pokrájanej polokápie a trošky oleja; po premiešaní krátko, zo 5÷7´ som základ spoločne porestoval
- teraz už bola ryža uvarená, do ktorej som pridal pokrájanú „bukétu“ čerstvej petržlenovej vňate a odkvapkaný sterilizovaný hrášok
- nuž a po zmiešaní som prílohovú zostavu „o_5“ zakryl a už bez tepelnej energie nechal dôjsť
- do polomäkkého slaninovo-cibuľovo-paprikového základu som vložil „netrpezlivo čakajúcu“ pečeň aj s horčicovou marinádou, premiešal a podusil prvé štyri minúty
- potom som jednotlivé laloky poobracal, posypal ich čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou, na zjemnenie chute priložil väčšiu PL masla a po premiešaní v priebehu druhých štyroch minút dorestoval; napokon som pečeň dochutil soľou
- tak a toto je porcia pripravená na obed; kto chce, môže si na pečeň nastrúhať tvrdší syr, alebo údený oštiepok a určite nebude ľutovať