Kuracia/morčacia šunka (fotorecept)
Autor receptu: lekorica
V dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť kvalitné potraviny. Pomaly už ani nevieme, čo jeme. Preto som sa rozhodla vyskúšať urobiť domácu šunku a zistiť, či je tu cítiť nejaký rozdiel medzi kupovanou a doma robenou šunkou.
20 minút príprava |
90 minút na 80 °C |
Postup
- Kuracie alebo morčacie prsia a stehno asi 800g nakrájame na kocky.
- 200g mäska pomelieme, aby nám šunka dobre držala po kope.
- Do mäska pridáme vodu zmiešanú s cukrom, soľou a želatínou.
- Všetko spolu miešame aspoň 15 minút, pokiaľ sa nám neuvoľní bielkovina z mäska. Všetko je to také husté a lepkavé.
- Zmes naplním do sáčku, ktorý je už vložený do šunkovaru.
- Vrchnák zavriem a šunkovar vložím na 48 hodín do chladničky.
- Po dvoch dňoch varím asi 1h 30m na 80 stupňov. Nechám vychladnúť a vložím ešte na 6h do chladničky.
- A toto je výsledok, chutný a určite zdravší ako ten z obchodu.