Kurací vývar s nádychom Indie
Autor receptu: namarie
Túto polievku fakt milujem. Je to veľmi príjemný spôsob ako priniesť trocha exotiky do
nedeľného obedu. Pozostáva zo základných surovín, ktoré nájdete v každom
supermarkete a predsa mi tak veľmi pripomína Indiu. Vznikla zo zúfalstva využiť čo
naviac surovín z chladničky, bez toho aby ste v nedeľu nemuseli bežať do obchodu. Zje
ju dokonca aj moja sestra, ktorá je vegánka :) Vyskúšajte!
7 porcií |
90 minút príprava |
75 minút tepelná úprava |
Postup
- Na úvod si nakrájame všetky suroviny. Ja to robím tak, že cibuľu nakrájam na kolieska, mrkvu - ak je menšia - hodím ju tam celú, ak je väčšia na pásiky, tak isto ako celer a petržlen. Zemiaky si nakrájame na kocky a petržlenovú vňať natrháme - tak bude jej chuť v polievke intenzívnejšia.
- Umyjeme kuracie kože a krídielka. Mne väčšinou zvýšia z porcovania celého kuraťa. Mám ich spolu s kožami odložené vždy v mrazničke. Do veľkého hrnca dáme roztopiť maslo v sezamovom oleji. Ak nemáte sezamový olej - použite rastlinný, alebo olivový a opražte na ňom sezamové semienka. /pozor! veľmi na jemno aby sa nepripálili/. Prídáme cibuľu, celer, mrkvu a petržlen. Smažíme na oleji cca 3 min.
- Do hrnca pridáme kuracie kúsky. Posypeme čiernym korením, kurkumou, vegetou a prihodíme chilli papričky. Pomiešame.
Ak nemáte radi príliš pikantné - dajte iba jednu malú sušenú chilli, pretože ak dáte viac v horúcej vode sa to rozplynie a bude to fakt páliť :)
Tento mix necháme smažiť na oleji cca 4 minúity na maximum. Potom prilejeme vodu.
- Polievku necháme variť na miernom ohni a po cca 45 minutách pridáme čerstvý rozmarín, petržlenovú vňať, soľ a zemiak nakrájaný na kocky.
Ak sa vám zdá polievka príliš pikantná pridajte ešte jeden zemiak - zmierni to pálivosť.
Po pridaní ingrediencií necháme variť ešte cca 30 min., dokým zemiaky nezmäknú.
- Keď je polievka hotová môžete ju podávať.
Ja ju servírujem bez slížov, poprípade pridám 6 min. pred dovarením trochu niťoviek. A mám tu ešte jeden skvelý tip ak to máte radi fakt naostro - keď polievku dovaríte pridajte do nej mix nastrúhaneho cesnaku a zázvoru.
Od tej chute sa vám roztopí jazyk. Dobrú chuť!:)