Krém z mascarpone v piškótovom ceste (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Krém ľahký ako pena v kombinácii s čerstvými jahodami.

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Smotanu na šľahanie zohrejeme. Horúcu odstavíme zo sporáka a pridáme k nej horkú čokoládu.
  2. Metličkou miešame kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Odložíme na chladné miesto.
  3. Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na penu, za stáleho šľahania prilievame vodu a olej. K žĺtkovej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a dobre premiešame. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. 2- 3 PL cesta si odoberieme do mištičky a rozmiešame s kakaom. Svetlé cesto vylejeme na papierom vystlaný veľký plech.
  4. Tmavé cesto dáme do igelitového vrecúška, odstrihneme rožok a "kreslíme" na cesto čo nám napadne (napr. čiary, srdiečka a iné vzory). Cesto upečieme vo vyhriatej rúre.
  5. Do muffinkovej formy si naukladáme maslové sušienky. Ja si do formy dávam aj prúžky z papiera na pečenie, aby sa mi hotový dezert ľahko vyberal.
  6. Ešte teplé cesto si nakrájame na 12 pásikov s rozmermi cca 18,5 x 3,3 cm (na šírku otočený plech - zvislo 10 pásikov, vodorovne 2 pásiky), opatrne stočíme a vkladáme do pripravenej formy.
  7. Mascarpone vo veľkej mise jemne prešľaháme.
  8. Pomaly prilievame čokoládovo - smotanovú zmes a spolu šľaháme.
  9. Pozor - neprešľahať, aby sa krém nezrazil.
  10. Časť krému navrstvíme do pripravenych formičiek vystlaných cestom, do stredu vložíme jahodu a zakryjeme zvyšným krémom.
  11. Dezert necháme v chladničke aspoň 2-3 hodinky a možeme servírovať. Z uvedenej dávky sa mi krém zvýšil. No zdá sa mi, že polovičná by ale bola málo. Využila som ho v ovocných pohároch.