Ovocný koláč
Krehký koláč s lesným ovocím a tvarohom
Autor receptu: redakcia
Bobuľové ovocie z lesa či zo záhradky vynikajúco chutí naukladané na krehkom ceste.
12 porcií |
30 (+ odležanie) minút príprava |
35-40 minút na 200 °C |
Postup
- Preosiatu múku a cukor zmiešame. Zapracujeme nakrájané maslo. Pridáme žĺtok s octom
a vodou a spracujeme cesto. Zabalené vo fólii necháme cesto odležať aspoň 30 minút v chladničke.
- Cesto rozdelíme na dva diely. Rozvaľkáme na pláty a na papieri na pečenie prenesieme na plechy alebo do foriem.
- Na cestá rozdelíme tvaroh a naň ovocie. Okraje cesta prehneme cez plnku, potrieme bielkom a koláče bohato posypeme kryštálovým cukrom. Odložíme na 10 minút do chladničky.
- Vychladené koláče vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, pečieme 35–40 minút, kým bude cesto zlatisté a chrumkavé.
- Varianty chutí: Na tento koláč sa hodí takmer akékoľvek ovocie. Skúste zmiešať napríklad kúsky nektáriniek, broskyne a polovice sliviek.
Ak sa nebojíte experimentovať, vyskúšajte kombináciu čučoriedok
a tymianu. Fantasticky chutia slivky spolu s badiánom
a so škoricou.