Kráľovská koruna (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Táto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu bol na krabici na farebnú a ochutenú želatínu Jello z ktorej sa vyrábalo domáce želé. Ja som ju premenovala na Kráľovskú korunu :-) v mojom podaní je to taká bláznivá "crazy" torta :-) a je to iba voľná variácia na Jewel crown cake :-)

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Prvé si pripravíme želé, najlepšie večer. Ja som kúpila želé citrónové, jahodové a egrešové - čiže žlté, červené a zelené. Modré želé som spravila tak, že som odobrala trochu citrónového želé a pridala som štipku modrej potravinárskej farby. Ale dá sa aj inak, napr. pridaním čučoriedkového sirupu.
  2. Pri výrobe postupujeme podľa návodu na obale. Želé vylejeme do plastových nádob a dáme do chladničky stuhnúť.
  3. Stuhnuté želé nakrájame na kocky a vyklopíme z misiek... nabudúce keď budem robiť, dám o trochu menej vody aby bolo želé ešte tuhšie. Bolo krásne trasľavé :-) ale na túto tortu sa mi zdá, že lepšie pasuje také tuhšie...
  4. Vyberieme si vhodnú nádobu, napr. tortovú formu, ja som zvolila úzky a vyšší hrniec, ktorý som vystlala fóliou aby som to potom vôbec dostala von :-) dookola naukladáme dlhé piškóty - čo sa týka "ohrady" môžeme zvoliť aj iný druh, napr. podrvené a maslom spojené sušienky ako základňa a boky môžu zostať holé, alebo upiecť tenkú piškótu, z nej vyrezať kruh ako dno a pás dokola formy... tých možností je určite veľa
  5. Krém: šľahačku vyšľaháme do tuha, tvaroh vymiešame s kyslou smotanou a cukrom a spojíme so šľahačkou. Želatínový stužovač vymiešame s vodou podľa návodu a po troche pridáme tvarohovú zmes
  6. pripravený krém vrstvíme a prekladáme želé kockami
  7. ukončíme vrstvou tvarohovej hmoty a dáme stuhnúť do chladničky
  8. stuhnutú tortu vyklopíme a ozdobíme podľa vlastnej ľubovôle.... ja som nasekala želé kocky na drobno a vrch torty som nimi posypala
  9. dole som uviazala mašľu z ovocnej kože ktorú robím podľa receptu od @cistinka ,
  10. a môžeme krájať a musím povedať, že to bolo celkom fajn len na budúce by som tam dala viac želé kociek aby to bolo také bláznivo-veselé :-)
  11. u tu je jeden z originálnych receptov z roku 1957