Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)
Autor receptu: babidka
Kozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Na Vareche som našla iba jeden recept /ten mi nevyhovoval/ a tak som gúglila a gúglila po francúzskych stránkach ...až som si vymyslela svoj recept :-)
3-4 porcie |
20 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup
- Kozľacina /tak ako jahňacina/ má svoju charakteristickú arómu a preto mäso musíme odblaniť - je to trošku piplavá robota ale s dobre naostreným vykosťovacím nožom to zvládnete dosť rýchlo :-) Mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kúsky .
- Mäso osolíme , okoreníme a opečieme na oleji .Ja som použila liatinový hrniec /roud casserole/ ktorý je ideálny na pomalé dusenie v rúre .
- Na panvici si opražíme slaninu pokrájanú na kocky , pridáme pokrájanú cibuľu a chvíľu podusíme . Pridáme k opečenému mäsu .Zakryjeme a pomaly dusíme . V mojom hrnci sa nemuselo podlievať vodou , ale pridajte ju keď je tekutiny primálo .
- Paradajky sparíme a olúpeme , pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k mäsu . Pridáme aj pár vetvičiek čerstvej šalvie .
- Ráno som našla pod lesom pár pečiarok a tak som pridala aj tie . Mäsko som nechala dusiť vo vlastnej šťave ešte asi 30 minút ...
- Mäso z mladej kozľaciny je jemné , šťavnaté , krehké a má svoju charakteristickú chuť a vôňu . Trošku svojou chuťou pripomína mladú jahňacinu -preto odhoďte predsudky /ak ich máte / a skúste ho uvariť . Vo Francúzsku sa považuje za delikatesu...a právom:-)
- Podávať môžeme s dusenou ryžou , zemiakmi alebo s čerstvým pečivom či chlebíkom . Ak pridáte viac zeleniny - môžete to považovať za jedlo z jedného hrnca :-) Ja som urobila zemiakovú kašu .