Kopýtka (fotorecept)
Autor receptu: jody
Na slano, ako príloha, na sladko... ako chcete :-)
50 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiačky v šupke uvaríme spolu s vavrínom.
- Mierne ochládnuté ošúpeme a nastrúhame na jemno.
- Pridávame k nim postupne krupicu a vymiesime na tuhšie cesto.
- Vyformujeme menšie knedličky. Môžu byť aj oveľa tenšie, potom to má skutočne charakteristický tvar, ale zas pri väčších je rozhodujúca širšia plocha...
- Varíme v osolenej vrelej vode 20 minút. (Vývar nevylievame, použijeme do polievky.)
- Môžeme krájať a podávať hneď, ale ... je ešte lepší spôsob :-)
- Lepšie sa knedlička krája na druhý deň, ale kto nevydržíte, dá sa aj tesne po uvarení, len bude trochu strapatá.
- Pokrájané kopýtka (ak ste spravili tenšie objekty, krájajte na šikmo, vtedy majú skutočne tvar kopýtok) opečieme v horúcom tuku do zlata z oboch strán.
- Podávame ako knedle k mäsu, alebo nasladko so slivkovým lekvárom, prípadne so slivkovým kompótom preliate šťavou z neho. Prajem dobrú chuť. :-)