Kopýtka (fotorecept)

Autor receptu: jody

Na slano, ako príloha, na sladko... ako chcete :-)

50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiačky v šupke uvaríme spolu s vavrínom.
  2. Mierne ochládnuté ošúpeme a nastrúhame na jemno.
  3. Pridávame k nim postupne krupicu a vymiesime na tuhšie cesto.
  4. Vyformujeme menšie knedličky. Môžu byť aj oveľa tenšie, potom to má skutočne charakteristický tvar, ale zas pri väčších je rozhodujúca širšia plocha...
  5. Varíme v osolenej vrelej vode 20 minút. (Vývar nevylievame, použijeme do polievky.)
  6. Môžeme krájať a podávať hneď, ale ... je ešte lepší spôsob :-)
  7. Lepšie sa knedlička krája na druhý deň, ale kto nevydržíte, dá sa aj tesne po uvarení, len bude trochu strapatá.
  8. Pokrájané kopýtka (ak ste spravili tenšie objekty, krájajte na šikmo, vtedy majú skutočne tvar kopýtok) opečieme v horúcom tuku do zlata z oboch strán.
  9. Podávame ako knedle k mäsu, alebo nasladko so slivkovým lekvárom, prípadne so slivkovým kompótom preliate šťavou z neho. Prajem dobrú chuť. :-)