Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept)
Autor receptu: marto990
Originál recept mám z časopisu Gurmán 8/2010. Moje zistenia po pečení. Na cesto kľudne
použiť 120 g masla, hoci bude mastnejšej konzistencie, v chladničke za hodinku pekne
stuhne a bude sa s ním dobre pracovať. V časopise uvádzajú 23cm priemer s 3mm
cesta. Moja forma má priemer 26cm, 3mm boli, a aj tak sa mi zvýšilo cesto ešte na
prkotinky, ako sú ozdobné lístky. Odporúčam robiť v rovnej forme, moja mala po okraji
priehlbinku, a cesto v nej upečené bolo tuhšie. Vyskúšajte.
12 porcií |
120 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Malo vymiešame s cukrom do svetlej peny, postupne pridáme vajíčka (podľa môjho skromného názoru, postačí jedno vajíčko celé a jeden žĺtok). Pridajte preosiatu múku a štipku soli. Vypracujte cesto, bude síce lepivejšie, no v chladničke do hodinky dostatočne stuhne, a bude sa s ním dobre pracovať.
- Na prípravu krému použijeme vanilkový lusk, ktorý pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme zrniečka. Tie pridáme k vajíčku a 4 žĺtkom.
- Vanilkový lusk ktorý nám zostal, necháme priviesť do varu so smotanou. Smotana nesmie prevrieť.
- Vajíčka vymiešame do hustej peny. Pridáme cukor a zlatý klas a opäť vymiešame. Za stáleho miešania pridáme k smotane a miešame do zhustnutia, konzistencii pudingu. V recepte používajú kukuričný škrob. Použiť môžete napríklad aj krupicu alebo polentu, ale konzistencia bude nabobtnanejšia.
- Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 3mm. Vymastite plech, uložte na neho cesto, orežte okraje. Popichajte vidličkou, na dno položte pečiaci papier a zaťažte dno strukovinami. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Potom strukoviny odstráňte a pečte ešte 5 minút. Sledujte si okraje, pokiaľ by Vám začali hnednúť, vynechajte 5 minútové pečenie.
- Na takto predpečený korpus naložte uvarený krém. Poukladajte ovocie, prípadne ozdobte okraje. Dajte piecť na zhruba 25 minút. Koláčik si sledujte, sami najlepšie poznáte svoju rúru.
- Upečený koláčik dozdobte čerstvým ovocí alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.