Kljukuša (Kľukuša) - jednoduchý zemiakový koláč (fotorecept)
Autor receptu: lubi
Kljukuša je bosniacke jedlo, ktoré má mnoho variacií. Môže sa tam pridať nastrúhaná cibuľa,
slaninka, údené mäso...
4 porcie |
15 minút príprava |
35 minút na 220 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny.
- Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, alebo vhodíme do robota a ten nám to nakrája.
- Nakrájané zemiaky dáme do veľkého sita, poriadne premyjeme vo vode a necháme odkvapkať.
- Zemiaky vložíme do veľkej misy, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej, soľ a poriadne premiešame.
- Do zmesi ešte nastrúhame 2 strúčiky cesnaku a opäť premiešame.
- Zmes vylejeme na pekáč, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a rovnomerne uhladíme.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút na 220 stupňov Celzia a potom znížime na 190 stupňov a pečieme ešte asi 20 minút. Hotovú kljukušu necháme vychladnúť a potom pokrájame. podávame s kyslou smotanou, alebo podľa chuti.