Klasické žemličky z chlebovej múky (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Natrafila som nedávno na recept na klasické žemle, ako ich my starší máme ešte v pamäti z nášho detstva. Jednoduché a predsa také báječné. Trochu som si recept upravila experimentovaním s dvomi druhmi chlebovej múky a výsledok bol naozaj výborný. Odporúčam vyskúšať, nebudete sklamaní.
16ks porcií |
200 minút príprava |
20 minút na 220 °C |
Postup
- Všetky súčasti zmiešame a necháme vymiesiť asi 15 minút (môže byť aj v pekárničke). Cesto bude hladké, elastické, nelepí sa na misu, kde ho miesime.
- Prikryjeme a necháme odpočívať na chladnom mieste asi hodinu. Potom ho premiesime, preložíme niekoľkokrát a necháme prikryté pri izbovej teplote stáť ešte jednu hodinu.
- Z cesta potom formujeme malé guličky - mne vyšlo 16 ks. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme odpočívať ďalšiu hodinu. Po 30 minútach narežeme v strede.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 220 st.C. Nakysnuté žemličky potrieme vodou a môžme posypať sezamom. Ja som urobila jeden plech sypaný a jeden plech klasický bez posypu.
Pečieme asi 20 minút. Hned na začiatku pečenia postriekame steny rozohriatej rúry vodným rozprašovačom na vytvorenie pary.
- Necháme vychladnúť na mriežke. Tu je ukážka sypanej sezamovej várky.