Kávový nákyp s vanilkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: luss44

Krupicové nákypy som robievala, ked boli moje dievčatá malé, odvtedy nie. Dnešné pečenie je na tento spôsob, len som ho obzvláštnila kávou, čiže ho venujem všetkým milovníkom kávovej chuti.

30 minút
príprava
90 minút
na 175 °C

Postup

  1. Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme hustejšiu kašu, do ktorej po odstavení postupne vmiešame zmäknuté maslo. Necháme vychladnúť.
  2. Po vychladnutí zašľaháme do kaše žĺtky, vychladnutú a precedenú kávu, ja som pridala pre väčšiu chuť aj lyžičku rozpustnej kávy a štamperlík likéru dľa ponuky v mojom bare.
  3. Všetko spolu vyšľaháme.
  4. Z 3 bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý na koniec jemne zapracujeme do cesta.
  5. Hotové cesto rozotrieme na menší plech, ja mám o veľkosti 38x27 cm. Pečieme pomaly na 175°C cca 50 min. Asi v polovici pečenia som vrch prikryla alobalom.
  6. Vanilkový krém si pripravíme tak, že zlejeme spolu mlieko aj smotanu na šľahanie, do väčšej časti vmiešame obidva cukry a privedieme do varu, odstavíme. Ostatné mlieko rozšprudľujeme so žĺtkami a Zlatým klasom a zašľaháme k uvarenému mlieku. Krém dáme do vodného kúpeľa, zahrievame a za stáleho miešania necháme stuhnúť.
  7. Nesmieme zabudnúť na to, že tento nákyp nemá klasickú štruktúru koláča, je mokrejší a konzumuje sa za tepla, preliaty teplým krémom.