Katalánsky krém (Créme Catalane)

Autor receptu: timara

Vanilkovú chuť Créme Bruleé s chrumkavou cukrovou krustou na vrchu pozná asi veľa z vás. Ale, keď som natrafila vo francúzskej kulinárskej príručke na citrusovú verziu, neodolala som. Tá nesklamala a nám chutila viac ako vanilková klasika.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V hrnci zahrievame smotanu, mlieko, škoricu a kôru z celého pomaranča aj citróna. Tesne pred bodom varu vypneme.
  2. Žĺtky s cukrom vymiešame do hustejšej peny. Pridáme lyžicu mandľového mlieka (ja som mandľové mlieko z originálneho receptu vynechala. Chcela som do krému dostať viac citrusovej chute, tak som ho nahradila lyžicou pomarančovej šťavy a pár kvapkami citrónu).
  3. Smotanovú zmes precedíme a spojíme so žĺtkovou penou. Všetko spolu šľaháme metličkou nad parou, kým nám nevznikne hustejší krém (pripomínajúci puding).
  4. Krém odstavíme a často premiešavame až do vychladnutia. Nalejeme do misiek a dáme na pár hodín vychladiť (najlepšie do druhého dňa). Pred podávaním posypeme cukrom a pomocou flambovacej pištole (alebo pod grilom v rúre) vytvoríme krustu.