Katalánsky krém (Créme Catalane)
Autor receptu: timara
Vanilkovú chuť Créme Bruleé s chrumkavou cukrovou krustou na vrchu pozná asi veľa z
vás. Ale,
keď som natrafila vo francúzskej kulinárskej príručke na citrusovú verziu, neodolala som.
Tá nesklamala a nám chutila viac ako vanilková klasika.
2-3 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- V hrnci zahrievame smotanu, mlieko, škoricu a kôru z celého pomaranča aj citróna. Tesne pred bodom varu vypneme.
- Žĺtky s cukrom vymiešame do hustejšej peny. Pridáme lyžicu mandľového mlieka (ja som mandľové mlieko z originálneho receptu vynechala. Chcela som do krému dostať viac citrusovej chute, tak som ho nahradila lyžicou pomarančovej šťavy a pár kvapkami citrónu).
- Smotanovú zmes precedíme a spojíme so žĺtkovou penou. Všetko spolu šľaháme metličkou nad parou, kým nám nevznikne hustejší krém (pripomínajúci puding).
- Krém odstavíme a často premiešavame až do vychladnutia. Nalejeme do misiek a dáme na pár hodín vychladiť (najlepšie do druhého dňa). Pred podávaním posypeme cukrom a pomocou flambovacej pištole (alebo pod grilom v rúre) vytvoríme krustu.