Karniyarik (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Karniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený baklažán,Karniyarik v preklade znamená "rozpárané brucho", používa sa baby baklažán, ktorý sa vopred typicky ošúpe, opečie v oleji, nakrojí v strede nožom a vzniknutý otvor sa plní mletým jahňacím mäsom, ochuteným paradajkami, paprikou, cibuľou, cesnakom, čiernym korením a petržlenovou vňaťou, obloží špicatou pálivou paprikou a paradajkou.

4
porcie
30 minút
príprava
30-40 minút
na 200 na funkcii venti °C

Postup

  1. Pokrájala som cibuľu na kocky, cesnak na tenké plátky, papriku na malé kocky - použila som červenú, petržlen som pokrájala na hrubo,...
  2. ...a jednu paradajku na malé kocky.
  3. Cibuľu som orestovala na oleji do sklovita,...
  4. ...pridala som plátky cesnaku, nechala som ho len rozvoňať - asi 1 - 2 minúty.
  5. Pridala som mleté jahňacie mäso,...
  6. ...ktoré som restovala na silnom plameni, kým takmer nezhnedlo.
  7. Pridala som papriku, ktorú som restovala za stáleho miešania spolu s mäsom,...
  8. ...krátko som orestovala 2 PL domácej paradajkovej šťavy a...
  9. ...pridala som pokrájané paradajky, opekala som ich, kým sa neodparila všetka voda, ktorú pustili.
  10. Zmes som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, vypla som plyn,...
  11. ...na záver som vmiešala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať a plnka do baklažánov bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.
  12. Z baklažánu som odrezala stopku a ošúpala som ho v 4 širokých pásoch tak, aby medzi nimi vždy zostal pás šupky široký asi 1,5 až 2 cm. Ja som šúpala baklažán nožom, je to kostrbaté, neskoro ma napadlo, že som to mohla pohodlne spraviť a hladko škrabkou na zemiaky.
  13. Dala som ho do osolenej vody na 30 minút, aby sa zbavil horkosti a zaťažila som ho tanierom tak, aby bol celý ponorený vo vode.
  14. Potom so ho osušila papierovou utierkou a ešte som ho nechala na papierovej utierke dobre odsať z vody, bude sa vysmážať v oleji, aby olej neprskal.
  15. Vo vyššej vrstve vriaceho oleja vriaceho oleja som ho za otáčania vysmážala a opekala do hneda.
  16. Prekrojila som dlhú špicatú pálivú papriku a polovicu po dĺžke a paradajku na tenké plátky.
  17. Vysmažený baklažán som ešte za horúca v strede po dĺžke narezala ostrým nožom tak, aby som nenarušila dno a oba konce.
  18. V mieste narezania som ho roztiahla dvomi polievkovými lyžicami do šírky, až vznikol člnkovitý otvor ako pri "rozpáraní brucha" :-)
  19. Otvor som najprv posypala cukrom - na vyrovnanie chuti paradajok a potom som ho naplnila pripravenou náplňou z jahňacieho mäsa, obložila plátkami paradajok a polovičkou pálivej papriky. Naplnený baklažán som v pekáčiku podliala horúcou vodou a vložila som ho nezakrytý piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor.
  20. Piekla som Karniyiarik 30 - 40 minút za častého prelievania vypečenou šťavou, kým šťava nemala sirupovitý charakter a nezmäkla paprika na povrchu.
  21. Horúci Karniyarik som naložila na tanier, podávala som ho s jogurtom ochuteným soľou, citrónovou šťavou a cesnakom, ako prílohu som zvolila varené nové zemiaky. Toto je najchutnejší plnený baklažán, aký sme kedy jedli.
  22. Karnyiarik je mimoriadne obľúbené jedlo v celom Turecku, je to úžasne chutné, ľahké a zdravé jedlo, výrazne korenené a šťavnaté, podáva sa s ochuteným jogurtom, servíruje sa obyčajne s bulgurom, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, jeho najznámejšou bezmäsitou verziou je z Imam bayaldı, ktoré sa podáva studené ako predjedlo alebo meze, zatiaľ čo Karnyiarik sa podáva vždy zásadne teplé ako hlavné jedlo.