Karfiolová polievka kombinovaná (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Polievky z čerstvej zeleniny, s maslovými ňočkami – bez vody – iba na jednom vajíčku, s hubami (čerstvými alebo sušenými, či v ich kombinácii) môžem vždy, všade a v akomkoľvek množstve. Leto končí, čerstvej mladej zeleniny ubúda, nadišiel čas experimentov. Tentoraz som ku čerstvému karfiólu, mrkve a stonkovému zeleru pridal sterilizovaný hrášok. Napriek tomu, že „nokerdlíky“ boli iba na jednom vajíčku, vydarila sa mi celkom slušná drevorubačská zeleninová polievka, ktorou by nepohŕdol ani baník.

6÷8
porcií
17 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. nástup a prehliadka ingrediencií! Hneď po nej vymiešaj cesto na maslové ňočky a odložené bokom ho nechaj “naboptnať”!
  2. do polievkového hrnca postrúhaj stredne veľkú (alebo ½ veľkej) červenú cibuľu, zalej ju 3÷4 PL olivového oleja a na sklovito orestuj!
  3. než sa cibuľa orestuje, pokrájaj očistenú a umytú karotku na kolieska, stonky zeleru na “C”_éčka, stonky petržlenovej vňate na drobné kúsky (nechaj si bokom iba lístočky petržvňate ~ 2 PL, ktoré posekáš na drobno do maslových haluštičiek, ktorú potom budú “melirované” a opatrne ich vmiešaj do “naboptnávajúceho” ňočkového cesta), rozober umytý karfiól na ružičky a namoč hrsť sušených húbv do vlažnej vody!
  4. po urestovaní cibule ulož na ňu kúsky karotky, zelerových a petržlenových stoniek, zamiešaj a nechaj 5÷7´ podusiť, pridaj ružičky karfiolu a
  5. zostavu zasyp koreninami - mletá červená paprika sladká ½ PL; vegeta 1 PL; zázvor prášok 1 KL – opatrne premiešaj a nechaj opäť 5÷7 podusiť; vlej namočené huby aj s vodou a podľa potreby (počtu vyživovaných hladošov) dolej horúcou (vriacou z čajníka) vodou; pridaj chilli papričky (feferónku, alebo iba jej sušené jadierka, či mletú červenú pálivú paprika – podľa chuti a potreby!!!), čerstvú vetvičku ligurčeka (nezabudni, že v zime koreň odpočíva, tak si vetvičky zavčasu nasuš do zásoby); opatrne zamiešaj, ochutnaj a podľa potreby pridaj soľ; priveď do varu, hneď na to zníž zdroj energie na minimum a nechaj uvariť na skoro hotovo (trvá to max. 30) !!!
  6. potom opäť priveď polievku do varu a pomocou haluškátora do nej prepasíruj “naboptnané” – nadýchané – melirované ňočkové cesto!
  7. v tom okamžiku, keď haluštičky_ňočky vyplávajú na povrch, máš polievku pripravenú na servírovanie; stačí len vyloviť a vyhodiť holú halúzku ligurčeka a chilli papričky (ak sa Ti to podarí)!
  8. kompletný obed (karfiólová polievka kombinovaná a bravčový rezeň v piatich pyžamách so zemiakovým šalátom – môj rcp čoskoro predvediem) potom vyzerá takto!
  9. potrebujem sa Vám ešte pochváliť vlastnou úrodou chilli papričiek a feferóniek; ak ich pestujete podľa metódy bulharských záhradníkov “hlavičky na Slnko a nožičky hlboko do blata”, tak sa na Vás budú takto usmievať od júna, až do neskorej jesene!