Perníkové rezy
Karamelové perníkové rezy (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
20 porcií |
60 (+ odležanie) minút príprava |
12-14 minút na 180 °C |
Postup- Kryštálový cukor dáme do malého kastrólika a na slabom ohni ho pomaly, bez miešania roztopíme na karamel.
- Keď je celý cukor rozpustený a jantárovej farby, prilejeme doň opatrne 120 ml vody. Karamel sa pod vodou zrazí, my ho však pomaly, za občasného miešania úplne roztopíme a vznikne tak karamelová tekutina.
- Do teplej karamelovej tekutiny, ktorú sme stiahli z ohňa, pridáme med a miešame, kým sa nerozpustí. Potom prisypeme 250 g múky, salajku a sódu bikarbónu a vymiešame varechou na hladkú kašu.
- Takto vopred pripravené kašovité cesto necháme cez noc v chlade vyzrieť.
- Na druhý deň pridáme zvyšných 100 g múky, perníkové korenie, najemno nasekané kandizované citrusy, zmäknuté maslo
a vymiesime kompaktné hutné cesto.
- Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na veľkosť plechu (asi 25 x 35 cm).
- Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme vodou, popicháme vidličkou a pečieme
v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12–14 minút.
- Upečené cesto necháme vychladnúť.
Cesto potom rozrežeme na tri rovnako široké pásy.
- Prvý pás potrieme citrónovou šťavou ochutenou rumom a potom marhuľovým džemom. Priložíme naň druhý pás cesta, ten tiež potrieme šťavou a džemom a napokon priložíme tretí pás cesta, ktorý potrieme už len rumovo–citrónovou šťavou.
- Na polevu v miske mixérom vymiesime uvedené prísady a polejeme ňou perníkový rez. Koláč ozdobíme kandizovanou pomarančovou kôrou. Polevu necháme zaschnúť a potom rez servírujeme nakrájaný na plátky.
|