Karamelová torta (fotorecept)

Autor receptu: eldina

fantastická, ale odporúčam piecť vtedy, ked sa musíte nachádzať tak či tak v kuchyni, nakoľko karamelová plnka je domáca...:))

90 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme:
  2. Korpus: rozdeliť bielky a žĺtky..žĺtky zmiešať s cukrom do peny, pridať 4 Pl cukru, vodu,orechy,strúhanku, múku a PDP....
  3. potom vyšľahať z bielkov a 4 PL cukru sneh
  4. zľahka zmiešať žĺtkovú zmes so snehom.
  5. tortovú formu vymazať, vysypať múkou a vyliať do nej cesto..trúbu predhriať, piecť na 170 °C , cca 40 minút...
  6. asi po 20 minútach som mala korpus zhora hnedý , ale ešte nebol dopečený, preto som ho zhora prekryla papierom na pečenie a piekla dalej...
  7. Karamelová plnka: teraz prichádza chvíľa, ktorú som spomínala vyššie...:) je potrebné cukor či neskôr karamel občas miešať, preto je dobré medzitým aj niečo iné variť, aby ste boli tak či tak v kuchyni..:))
  8. cukor dať do hrnca, odporúčam s hrubším dnom, na slabšom ohni rozpúšťať...priebežne miešať..1/2 kg cukru rozpustiť na karamel "chvíľu" trvá...:)
  9. ked je karamel uvarený, pridať do neho 1/2 L mlieka...odporúčam dať hrniec dolu z ohňa a zdiaľky ho tam vyliať...:)) niekedy vie totiž karamel vyflusnúť bubliny..:))
  10. chvíľku potrvá, kým karamel pochopí, že v hrnci nie je sám...:) medzitým občas skúsiť miešať dalej../píšem skúsiť, lebo to nie je ľahké/.....:)) plameň som mala stále skôr slabší, ako silný..ale kým toto vzniklo- už bol plameň aj najsilnejší, lebo mi bolo jedno, či tá prekliata karamelová plnka prihorí alebo nie!!....:))
  11. teraz treba zmiešať druhú polovicu mlieka (1/2 L) s 10 kopcovitých PL hladkej múky
  12. a pridať do karamelu s mliekom, povariť, kým nezhustne...vznikne toto:
  13. karamel nechať vychladnúť-kým nebude vlažný a primiešať doň Palmarín...
  14. tu som zistila, že plnky je priveľa.....preto sa rozhodnite, či urobíte plnku z polovičnej dávky alebo ako ja- využijete ju na plnenie oblátok, na skvelé grilážky...../plnku dajte ešte na nejaký čas do chladničky,aby v nej maslo stuhlo/
  15. vychladnutý korpus rozdeliť na 3 diely a natierať ich karamelom...zdobiť môžte samozrejme podľa svojho vkusu, ja som vyšľahala šľahačku so stužovačom a 1 vanilkovým cukrom...