Karamelizové mandle
Karamelizové mandle
Autor receptu: salinka
Bývam vedľa stánku, kde v
predvianočnom čase predávajú
pečené gaštany a rôzne
karamelizované orechy. Ukrutne
to rozvoniava, až tak, že som sa rozhodla ich
vyskúšať. Stalo to za to. Rozvoniava celý byt a
chuť je úžasná.
3 porcie |
5 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Nachystáme všetko potrebné. Vody bolo na môj vkus aj priveľa, lebo potom dlho trvá, kým sa odparí. Ale postupovala som podľa receptu.
- Dáme variť vodu s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Mandle sa môžu pripraviť aj bez škorice, ale to asi nebude úplne ono.
- Keď nám to začne vrieť a voňať, prisypeme mandle.
- Na vyššej teplote za stáleho miešania necháme redukovať
- Cukor karamelizuje, stále miešame a môžme znížiť teplotu. Dávame pozor, aby karamel nezhorel.
- Postupne sa nám utvorí takáto masa. Teraz už nastavíme najnižšiu teplotu.
- Neúnavne miešame, pokým sa karamelizovaný cukor nezačne opäť topiť.
- Keď sú krásne lesklé, vysypeme ich na plech s papierom na pečenie, alebo na tácku, ktorú si potrieme maslom. Pomocou dvoch vidličiek oddeľujeme zlepené mandle. Pri koštovaní dajte pozor, sú vriace! Necháme úplne vychladnúť. Môžme Ich zabaliť do vrecúška, ako darček.
- A ešte zdroj receptu:-)