Kapia v oleji (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Nie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo,
tak sa s vami podelím o postup pri jej spracovaní. Robila som ju sterilizovanú v oleji a
aj paprikovú pikantnú pomazánku, známu ako Zámocká papriková pochúťka.
Postup
- papriku rozkrojíme pozdĺž na polovicu, očistíme, umyjeme
- vložíme do vriacej vody a od bodu varu necháme prevrieť asi jednu, dve minúty, podľa toho ako je paprika "mäsová"
- sitkom vyberieme z vody a necháme vychladnúť, paprika je zmäknutá, ohybná. Dáme si variť sladkokyslý nálev: do 2 litrov vody pridáme cukor, deko a ocot, necháme prevrieť a odstavíme
- vychladnutú papriku vkladáme do pohárov bruškom k stene pohára, postupne na seba po celom okraji pohára, najprv dlhšie a rovnejšie kúsky, menšie si odkladáme
- ak si myslíme že už máme plný pohár a už sa nám tam žiadna paprika nevojde, zobereme polievkovú lyžicu a zapichneme ju po okraji pohára až na dno, papriky sa potlačia a zistíme že ešte jedne, dve sa zmestia,,,veď nebudeme sterilizovať poloprázdne poháre :-)
- teraz prídu na rad menšie kúsky paprík, ktoré vkladáme na vrch pohára hore bruškom. Do každého pohára pridáme 1 čajovú lyžičku oleja
- zalejeme pripraveným nálevom, dobre uzavrieme viečkom a dáme sterilizovať, teplotu necháme vybehnúť na 100°C a hneď odstavíme.