Kapia v oleji (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Nie každý rok sa mi pošťastí zohnať kapiu za dobrú cenu, ale tento rok sa podarilo, tak sa s vami podelím o postup pri jej spracovaní. Robila som ju sterilizovanú v oleji a aj paprikovú pikantnú pomazánku, známu ako Zámocká papriková pochúťka.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. papriku rozkrojíme pozdĺž na polovicu, očistíme, umyjeme
  2. vložíme do vriacej vody a od bodu varu necháme prevrieť asi jednu, dve minúty, podľa toho ako je paprika "mäsová"
  3. sitkom vyberieme z vody a necháme vychladnúť, paprika je zmäknutá, ohybná. Dáme si variť sladkokyslý nálev: do 2 litrov vody pridáme cukor, deko a ocot, necháme prevrieť a odstavíme
  4. vychladnutú papriku vkladáme do pohárov bruškom k stene pohára, postupne na seba po celom okraji pohára, najprv dlhšie a rovnejšie kúsky, menšie si odkladáme
  5. ak si myslíme že už máme plný pohár a už sa nám tam žiadna paprika nevojde, zobereme polievkovú lyžicu a zapichneme ju po okraji pohára až na dno, papriky sa potlačia a zistíme že ešte jedne, dve sa zmestia,,,veď nebudeme sterilizovať poloprázdne poháre :-)
  6. teraz prídu na rad menšie kúsky paprík, ktoré vkladáme na vrch pohára hore bruškom. Do každého pohára pridáme 1 čajovú lyžičku oleja
  7. zalejeme pripraveným nálevom, dobre uzavrieme viečkom a dáme sterilizovať, teplotu necháme vybehnúť na 100°C a hneď odstavíme.