Kalmycký čaj Džomba
Autor receptu: jolkipalki
Kalmycký čaj som sa naučil piť v neuveriteľných letných horúčavách v Kalmyckých stepiach. A keďže som bol v tom čase nútený striedať veľké extrémy (- 50 C - Sibír, na +45 C Elista v priebehu nejakých týždňov), tento čajík som si obľúbil aj v zime
10 porcií |
1 minút príprava |
10-15 minút tepelná úprava |
Postup
- Lisovaný (ak nie je tak aj sypaný) čierny čaj zalievame chladnou vodou, vodu privedieme do varu a nechamie vrieť 5 - 10 minút
- Do toho vlievame mlieko alebo smotanu a opäť necháme povrieť 5 min. Počas vrenia čaj miečame (tzv. prelievame naberačkou) 2 - 3 min.
- Čaj precedíme a dodáme maslo, soľ a mletý muškátový orech
- Podávame v nízkych šálkach