Kalmycký čaj Džomba

Autor receptu: jolkipalki

Kalmycký čaj som sa naučil piť v neuveriteľných letných horúčavách v Kalmyckých stepiach. A keďže som bol v tom čase nútený striedať veľké extrémy (- 50 C - Sibír, na +45 C Elista v priebehu nejakých týždňov), tento čajík som si obľúbil aj v zime

10
porcií
1 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Lisovaný (ak nie je tak aj sypaný) čierny čaj zalievame chladnou vodou, vodu privedieme do varu a nechamie vrieť 5 - 10 minút
  2. Do toho vlievame mlieko alebo smotanu a opäť necháme povrieť 5 min. Počas vrenia čaj miečame (tzv. prelievame naberačkou) 2 - 3 min.
  3. Čaj precedíme a dodáme maslo, soľ a mletý muškátový orech
  4. Podávame v nízkych šálkach