Kakaový Ferdinand s karamelom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moji maškrtníci chceli niečo sladké, tak som im vyhovela. Upiekla som kakaového
Ferdinanda s karamelom. Myslela som, že bude aj na zajtra, ale rýchlo sa po ňom
zaprášilo a žiadajú repete, teda zajtra pečiem znovu.
12 porcií |
120 minút príprava |
10+10 minút na 200 °C |
Postup
- Bábovkovú formú som pomocoú štetca vymazala olejom...
- ...vysypala kryštálovým cukrom.
- Do misy som preosiala múku, zmiešala so soľou a kryštálovým cukrom, do vyhlbenej jamky uprostred som rozmrvila droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru, zaliala 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som plátky Hery, vaječné žltky a so zvyšným mliekom som zamiesila mäkšie cesto.
- Cesto som posypala múkou a prikryté utierkou som ho nechala na teple vykysnúť na dvojnásobný objem - cca 30 minút.
- Kým cesto kyslo, v hrnčeku som rozmiešala kryštálový/80 g/ a vanilínový cukor /1 balenie/ so studeným mliekom /100 ml/, ktorým som v polovici pečenia pokvapkala bábovku.
- Vykysnuté cesto som na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na hrúbku asi 5 mm, približne do tvaru obdlžníka.
- V miske som mala nachystaný kakaový krém, ktorý som pripravila zmiešaním zmäknutej Hery s kryštálovým cukrom a kakaovým práškom.
- Kakaový krém som rozotrela na vyvaľkané cesto tak, aby dookola zostal asi 5 cm široký voľný pás cesta bez krému.
- Cesto som potom stočila do závinu a...
- pokrájala na 8 približne rovnakých kúskov.
- Valčeky cesta som postavila na stojato do bábovkovej formy, nie na tesno a nechala som ešte 30 minút nakysnúť - valčeky po nakysnutí vyplnia formu.
- Po tejto dobe som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 munútach pečenia som cesto pokropila osladeným mliekom /spotrebovala som celých 100 ml/ a piekla som ešte 10 minút. Bábovku som ihned po upečení vyklopila, neskôr by to nešlo, chladnúci karamel karamel by to nedovolil.
- Po vychladnutí som bábovku pokrájala na plátky 1,5 - 2 cm hrubé. K tejto bábovke patrí dobrá kávička.