Juhoslovanský krémeš (fotorecept)
Autor receptu: matavarecha
tento koláčik pečiem už niekoľko rokov, je to známy recept, je aj v knihe "Recepty zo života", má veľký úspech a také trošku pripomenutie a inšpirácia k Veľkej noci ....
10, 15-20 minút na 180 °C |
Postup
- Lístkové cesto: rozdelíme na 2 časti vyvaľkáme popicháme vidličkou, upečieme na 180°C cca 10 min do ružova a necháme vychladnúť. *************
Orechové cesto: 5 žĺtkov vymiešame s 200 g cukru, pridáme mleté orechy, múku, prášok do pečiva a sneh zo 6 bielkov, upečieme 180 °C 15-20 min do ružova a necháme vychladnúť. ***************
Plnka: mlieko + zlatý klas + 1 žĺtok uvaríme na hustú kašu a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s 150 g cukru a troškou rumu a pridáme vychladnutú kašu.*************
Lístkové cesto potrieme ½ plnky na to dáme orechové cesto, potom druhú 1/2 plnky a navrch druhé lístkové cesto. Pocukrujeme a krájame až na 2 deň zmäknuté.
- orechové ceto: cukor a žĺtka
- pridáme mleté orechy, múku, prášok do pečiva
- upečené orechové cesto
- mlieko + zlatý klas + 1 žĺtok uvaríme na hustú kašu
- necháme vychladnúť ( ja používam jeden trik že pocukrujem práškovým cukrom a nevznikne na kaši koža)
- lístkové cesto rozdelíme na 2 časti vyvaľkáme popicháme vidličkou
- upečené lístkové cestá
- maslo vymiešame s cukrom a troškou rumu a vychladnutou kašou
- lístkové cesto potrieme ½ plnky na to dáme orechové cesto
- potom druhú časť plnky a navrch druhé lístkové cesto
- krájame a pocukrujeme až na 2 deň zmäknuté