Juhoslovanský koláč

Autor receptu: smartuska

Výborný kysnutý koláč!

30 minút
príprava
30 minút
na 150-200 °C

Postup

  1. z droždia urobíme kvások, do múky pridáme vajcia, cukor a štipku soli, pridáme kvások a dobre vypracujeme. Cesto by nemalo byť ani mäkké ani tuhé. Po vypracovaní rozdelíme na 2 časti, do jedného zapracujeme kakao, ktoré sme rozmiešali v troške mlieka. Kakaové a biele cesto rozdelíme zase na 2 časti-/dve kakaové a dve biele/. Bravčovú masť vymiešame do penista a tiež rozdelíme na 4 časti. Cesto kakaové vyvalkáme na hrúbku asi 0,5 cm, potrieme bravčovou masťou, posypeme hrozienkami, prípadne vykˇostkovanými višňami, ztočíme do rolády, biele cesto tak isto urobíme. Obidve rolády zpletieme. Tento celý postup urobíme aj s druhými cestami. Dostaneme 2 "vrkoče", ktoré dáme na plech a necháme aspoň 1/2 hodiny kysnúť. Potom dáme do vyhriatej rúry upiecť 150 C. Po upečení ihneď natrieme sirupom, ktorý si pripravíme z vody a kryšt. cukru.