Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Kúpila som huby Judášovo ucho, pripravila som teraz niečo vegetariánske na ázijský spôsob, pridávam recept pre milovníkov pikantných vegetariánskych jedál pripravených spôsobom "stir fry" národov východných kuchýň.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som na jemné prúžky pór a mrkvu, jarnú cibuľku som pokrájala na šikmé kúsky o dĺžke si 1,5 cm a štipľavú sušenú papriku na jemné prstienky, namočila som do studenej vody zelenú fazuľku, mala som mrazenú.
  2. Sušené judášovo ucho som namočila do studenej vody, na obrázku č, 2 je dobre vidno ako krásne zväčšili svoj objem po dvoch hodinách namočenia, huby som opláchla, vykrojila som ostrým nožom nepoužiteľné stredy, a časti, ktoré mali tvrdosť až chrupavky, klobúčiky som pokrájala na kúsky veľkosti sústa a varila som ich 20 minút vo vode teplej asi 80 - 90 stupňov C s malým prídavkom soli, potom som ich scedila a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku.
  3. V titanovej panvici na nízkom plameni som rozohriala 1 CL oleja na nízkom plameni , krátko som orestovala na jemné krúžky pokrájanú štipľavú sušenú papriku a cesnak pokrájaný na drobno, kým sa rozvoňal, asi 1 minútu,...
  4. ...pridala som píniové oriešky, orestovala som ich tiež iba krátko a ked začali troška hnednúť,...
  5. ...pridala som 1 PL oleja, zvýšila som plameň na stredný, pridala som scedené odkvapkané huby a restovala som Judášovo ucho asi 3 minúty,...
  6. ...priliala som polovicu sójovej omáčky a restovala som huby ešte 2 minúty,...
  7. ...zvýšila som plameň na maximum, pridala som scedené zelené fazuľky, ...
  8. ...mrkvu,...
  9. ...pór,...
  10. ...jarnú cibuľku, priliala som druhú polovicu sójovej omáčky, ...
  11. ...zvyšok oleja, restovala som všetko veľmi sprudka ešte pár minút za pohybovania a potriasania panvicou, za pár minút bolo hotovo, zatiaľ boli hotové aj ryžové rezance a mohlo sa podávať.
  12. Judášovo ucho so zeleninou som podávala horúce s ryžovými rezancami.
  13. pohľad zblízka: ide o veľmi zdravé a chutné vegetariánske jedlo, ostro - slano - sladko - kyslej chuti, ktoré je hotové už za 10 minút, dobre nám padlo po mnohých ťažkých jedlách ako ľahká a veľmi rýchla večera, určite je vhodné aj na obed. Judášovo ucho, tiež nazývané ako Uchovec bazový, je typická čierna ázijská huba, ktorá sa používa do mnohých jedál či už vegetariánskych alebo mäsitých, veľmi dobre sa kombinuje s rozličnou zeleninou a pripravuje sa najčastejšie spôsobom "stir fry" vo woku. Rastie v trsoch i jednotlivo najčastejšie na baze čiernej, ale aj na agáte a iných listnatých stromoch, na živom i odumretom dreve v priebehu celého roka, vyskytuje sa aj u nás, dotykom i tvarom pripomína ľudské ucho, výraznú chuť ani vôňu, je vysoko cenená najmä v Ázii pre svoju konzistenciu, používa sa pre obohatenie jedál vlákninou a na vytvorenie kontrastu v pokrme, v čínskej medicíne sa využívajú jej liečebné účinky, má vysoký obsah vitamínov a minerálov, účinkuje pri bolestiach hrdla a očí, používa sa na podporenie návratu vitálnej energie, využíva sa v terapii žltačky, pôsobí proti zrážlivosti krvi, znižuje hladinu cholesterolu , triglyceridov a lipidov v krvi, podporuje činnosť srdca, mozgu a pečene, v čínskej kuchyni je mimoriadne obľúbená a známa ako "čierna huba", pridáva sa do ryže a šalátov, polievok i k mäsu, rybám a krabom, má široké využitie. Podľa legendy túto hubu poprvýkrát našli údajne na strome, na ktorý sa obesil biblický Judáš, odtiaľ jej u nás známy ľudový názov.