Jókaiho rezy (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Krehké linecké pláty naplnené pikantným džemom a vrch pomazaný žĺtkovou polevou posypanou mletými orechami a hrozienkami.

25
porcií
60 minút
príprava
5-7 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z múky, práškového cukru, studeného posekaného masla a celého vajca zmiesime cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké časti. Odložíme do chladu aspoň na pol hodiny.
  2. Každé cesto vyvaľkáme na tenko medzi dvoma pečiacimi papiermi . Ja som mala veľkosť 22x35cm.
  3. Všetky tri cestá postupne upečieme v rúre vyhriatej na 180°C do ružova. Trvá to len pár(zakaždým 5-7) minút, cestá sú tenké. Hneď za tepla dva z nich potrieme džemom. Použila som svoj morušovo-citrónový, je kyslastý. Takisto by bol výborný aj ríbezľový, jahodový, či malinový.
  4. Pláty poukladáme na seba a vrch potrieme polevou, na ktorú vyšľaháme dva surové žĺtky s 80g práškového cukru skoro do biela.
  5. Ozdobíme vopred opláchnutými hrozienkami
  6. a posekanými orechami. Mala som namleté, tak som dala také, ale sekané vyzerajú lepšie:-)
  7. Využijeme zvyškové teplo už vypnutej rúry a necháme polevu trocha uschnúť. S krájaním počkáme aspoň 4 hodiny, inak cesto polámeme. Keď nasiakne vlhkosť z džemu, bude sa dať dobre rezať aj jesť bez chrúmania. Najlepšie urobíme, ak mu dáme pokoj na celú noc:-)