Jesenný jablkový koláč

Autor receptu: donnchaa

Jablkový koláč som našla v kuchárskej knihe. Je vynikajúci a jeho vôňa vám nádherne prevonia celý dom. Robím ho pravidelne na jeseň, pretože vyčaruje príjemnú jesennú atmosféru. Táto dávka je na obyčajný plech.

50 minút
príprava
35 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z hladkej múky, zmäknutého palmarínu, práškového cukru, vajíčka, vody, citrónovej kôry a štipky soli si pripravíme cesto. Cesto sa snažíme vymiešať rýchlo, aby sme ho zbytočne nezohrievali. Vyvaľkáme a dáme na plech vystlaný papierom, ktorý sme vymastili a posypalii hrubou múkou.
  2. Cesto posypeme nasekanými orechmi.
  3. Jablká ošúpeme, pokrájame na plátky a husto nimi obložíme koláč. Pokvapkáme šťavou z citróna.
  4. Koláč posypeme hrozienkami, škoricou a kryštálovým cukrom. Podľa toho, ako kyslé alebo sladké sú jablká, dáme množstvo cukru.
  5. Maslo, cukor, škoricu, vanilku a múku rukami rozmrvíme. Hotovou posýpkou posypeme jablká.
  6. Koláč pečieme na 180 - 200 °C asi 35 min.