Jemný raňajkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Na raňajky som rodinke upiekla tento koláč a k tomu uvarila bielu kávu :-)
Postup
- Vymiešame si zmäknuté maslo so žĺtkami a cukrom.
- Do druhej misy preosejeme múku a urobíme si kvások (50 ml teplého mlieka s troškou cukru, pridáme rozmrvené droždie). Keď je kvások hotový pridáme ho k múke, a pridáme aj žĺtkovú zmes.
- Postupne prilievame mlieko a vymiesime cesto. Necháme kysnúť cca hodinu.
- Po vykysnutí.
- Po vykysnutí cesto zľahka rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm, posypeme grankom zmiešaným s práškovým cukrom, a polejeme maslom.
- Cesto zľahka zrolujeme, ako na závin, konce zatlačíme.
- Keď som cesto stáčala, zabudla som to odfotiť. Tak som urobila provizórne cestíčko, na ktorom môžete vidieť, ako som to splietla. Najprv cesto stočíme do špirály, preložíme na polovicu a prepletieme.
- Preložíme do maslom vymasteného pekáča a necháme kysnúť prikryté 45 minút.
- Po vykysnutí potrieme vajcom a pečieme pri 180°C 40 minút.
- Po upečení.
- Po vychladnutí nakrájame, potrieme maslom a lekvárom, uvaríme bielu kávu alebo kakao a môžeme raňajkovať :-)