Jemný raňajkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Na raňajky som rodinke upiekla tento koláč a k tomu uvarila bielu kávu :-)

Suroviny

Postup

  1. Vymiešame si zmäknuté maslo so žĺtkami a cukrom.
  2. Do druhej misy preosejeme múku a urobíme si kvások (50 ml teplého mlieka s troškou cukru, pridáme rozmrvené droždie). Keď je kvások hotový pridáme ho k múke, a pridáme aj žĺtkovú zmes.
  3. Postupne prilievame mlieko a vymiesime cesto. Necháme kysnúť cca hodinu.
  4. Po vykysnutí.
  5. Po vykysnutí cesto zľahka rozvaľkáme na plát hrubý 1,5 cm, posypeme grankom zmiešaným s práškovým cukrom, a polejeme maslom.
  6. Cesto zľahka zrolujeme, ako na závin, konce zatlačíme.
  7. Keď som cesto stáčala, zabudla som to odfotiť. Tak som urobila provizórne cestíčko, na ktorom môžete vidieť, ako som to splietla. Najprv cesto stočíme do špirály, preložíme na polovicu a prepletieme.
  8. Preložíme do maslom vymasteného pekáča a necháme kysnúť prikryté 45 minút.
  9. Po vykysnutí potrieme vajcom a pečieme pri 180°C 40 minút.
  10. Po upečení.
  11. Po vychladnutí nakrájame, potrieme maslom a lekvárom, uvaríme bielu kávu alebo kakao a môžeme raňajkovať :-)