Jemná hrachová polievka
Autor receptu: cesminaz
Vynikajùca polievka zo suchého
žltého hrachu :-) Recept pochadza zo stranky tureckeho kuchara.Ja som ho len trocha
prisposobila a zjednodusila :-)
Postup
- Priprava je velmi jednoducha..
Potrebujeme 2dl hrachu,ktory si mozte namocit uz dopredu na 1-2h do vody,ale nemusite.Dalej mäsovy vyvar aspon 0,5L a ostatne dolejete vodou.Ja som dala silnejsi hovädzi vyvar 0,5L. Cibule a cesnak nakrajame na mensie kocky..
- V hrnci na masle s trocha olejom, zosklovatime trocha osolenu cibulu spolu s cesnakom.Potom pridame 1pl papriky a chvilocku nechame poškvrčat.Nasledne pridame hrach,chvilku nechame poškvrčat a zalejeme vyvarom.A ostatok dolejeme vodou.Ja som dala 0,5L vyvaru a este doliala 1,5L vody.Pridame sol a varime cca.10min.Potom pridame do polievky 1dl ryze a susenu mätu a podla chuti mletu rascu.Takto varime,kym nebude hrach celkom mäkky az rozvareny.Ryza ta sa dovtedy aj tak uvari.Pocas varenia mozte este doliat vodu,podla potreby.
- Nakoniec polievku rozmixujeme ponornym mixerom.Podla chuti este pridame mätu,alebo sol.Ryza dostatocne zahusti polievku,takze netreba žiadna muka.
Polievka je velmi chutna,typicky tureckou chutou :-)
Je jednoducha na pripravu a zasyti.