Jarný tvarohový koláčik (fotopostup)
Autor receptu: laurisia
Toto je veľmi chutný koláčik, ktorý robievame u nás doma od nepamäti. Postup a príprava sú jednoduché, takže bežná klasika na víkend.
33 porcií |
10 minút príprava |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Oddelíme si bielky a žĺtky. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do penista. Keď sú žĺtky vyšľahané pridáme 1 PL vody. Žĺtky šľaháme v trošku väčšej nádobe, aby sme v nej neskôr mohli pripraviť celé cesto.
- Sneh pridáme do misy so žĺtkami, pridáme múku a prášok do pečiva.
- Všetky suroviny spolu pomaly premiešavame polievkovou lyžicou - opatrne, aby bolo cesto nadýchané.
- Miešame dovtedy, kým je cesto hladké.
- Cesto vysypeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Ja používam plech veľkosti 38x27 cm, takže nie na veľký plech.
- Cesto pekne zľahka rozotrieme
- Upečieme pri teplote 160°C asi 20 minút - ja pečiem s ventilátorom v teplovzdušnej, ale aj tak rúru vopred zohrejem.
- Cesto necháme po upečení vychladnúť. Pokiaľ sa cesto upečie, pripravíme si plnku. Najskôr vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Keď je vyšľahané do peny, pridáme citrónovú kôru z jedného citróna a jeden balík vanilkového cukru.
- Po vyšľahaní pridáme tvaroh a znovu šľaháme.
- Plnku natrieme na vychladnuté cesto a rovnomerne rozotrieme.
- Na vrch nastrúhame čokoládu.
- Dáme stuhnúť do chladničky a pokrájame.