Jarné kuracie prsia plnené bryndzou a špenátom obalené údenou slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Včera bol 1. jarný deň a zažiadalo sa nám dnes na obed niečo s nádychom jari. Naplnila som
kuracie prsia jarnou bryndzou a baby špenátom, obalila s domácou údenou slaninkou a
upiekla. Bolo to zase čosi iné a úžasne dobré.
2 porcie |
15 minút príprava |
20 + 10 minút na 180 + 200 °C |
Postup
- V hrnci som rozohriala maslo, ...
- ...na ktoré som pridala umytý, odstopkovaný a dobre odkvapkaný baby špenát.
- Opekala som ho na masle len 2 - 3 minúty, kým troška zavädol, ale uchoval si krásnu sviežu zelenú farbu, dlhšie nie, lebo značne zmenší svoj objem a nechala som ho úplne vychladnúť.
- Dostala som kúpiť čerstvú jarnú bryndzu priamo zo salaša a v miske som ju rozdrobiila vidličkou.
- Pridala som čerstvé zmäknuté maslo,...
- ...ktoré som vidličkou rozmiešala s bryndzou do hladka ako na nátierku.
- Pridala som prelisovaný cesnak,...
- ..morskú soľ, čerstvo mleté čierne korenie, všetko som spolu premiešala a...
- ...na záver som pridala baby špenát, tým bola plnka hotová, je dobré ju dať na chvíľku do chladničky, plnka trocha stuhne a kuracie prsia sa budú ľahko plniť..
- Do umytého a osušeného kuracieho prsa som pozdĺžne spravila ostrým nožom s dlhou úzkou čepeľou hlboký otvor na plnenie tak, aby som prso na konci a ani na bokoch neprerezala, potom som ešte otvor opatrne rozšírila prstom.
- Tento otvor som naplnila pripravenou bryndzovo-maslovou plnkou.
- Kuracie prsia som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaniny,...
- ...preložila som ich do pekáčika a upevnila som slaninku ešte mäsovými ihlami, aby sa pri pečení nerozišla.
- Pripravené kuracie prsia som obložila dookola malými zemiakmi...
- ..a preliala olejom. Kuracie prsia a ani zemiaky som nesolila, pretože bryndzovo-maslová náplň i údená slanina sú slané dosť a ochutia prsia i zemiaky.
- Piekla som v trúbe prvých 20 minút najprv na teplote 180 stupňov C a potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 10 minút, aby boli kuracie prsia primerane prepečené, zostali šťavnaté a zemiaky a údená slaninka boli pekne do zlato-hneda a chrumkava.
- Upečené kuracie prsia som podávala horúce s pečenými zemiakmi, ktoré sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri šťavnaté a mäkkučké s chuťou údenej slaninky a bryndze. Kuracie prsia sú pri tomto spôsobe pečenia nevysušené, krásne šťavnaté, sú dobre premastené maslom a slaninou, s chuťou bryndzovo-maslovej plnky so špenátom, csnakom a čiernym korením. Zvyšný špenát som rozdelila na taniere a ozdobila cherry paradajkami, ktoré som dala miesto šalátu.
Je to veľmi chutné a šťavnaté jedlo s nádychom sviežej jari. Prajem Vám Dobrú chuť! :-)