Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého
cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi jemná príloha, sviežej chuti,
ktorú
podávam k dusenému i pečenému hydinovému mäsku, ale výborne chutí k hovädziemu
alebo k akémukoľvek
mäsku. Doma nám veľmi chutí aj samostatne s novými zemiačikmi, je to skrátka
lahôdka.
4 porcie |
15 minút príprava |
25 minút na 80 °C |
Postup
- Do misy som dala čerstvé hráškové lusky,...
- ...ktoré som vylúpala.
- Umytý vylúpaný cukrový hrášok som nasypala do hrnca, podliala som ho malým množstvom vody a dusila som ho na miernom ohni do mäkka za občasného podliatia vodou. cca 7 - 8 minút.
- Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala múku do svetložltej farby a...
- ...pridala som posekanú petžlenovú vňať, s ktorou som už restovala len krátko, zaliala som studenou vodou, a dobre rozmiešala, aby v nej neboli hrudky.
- Hotovú zásmažku som priliala k hrášku a povarila som spolu asi 10 minút.
- Pridala som sladkú smotanu a nechala som celé spolu už iba prevrieť. Po chvíľke som osolila, dochutila cukrom a citronóvou šťavou. Na záver som pridala dva plátky čerstvého masla.
- Horúce som rozdelila na taniere, posypala som ešte hrsťou čerstvo posekanej petržlenovej vňate. Podávala som s varenými novými zemiakmi s maslom. Zemiaky som len očistila kefkou pod tečúcou vodou a uvarila v osolenej vode.