Jarkin maškrtok (fotorecept)

Autor receptu: monnikk

Tento recept je v našej rodine veľmi obľúbený. Ak mám povedať pravdu ešte nikdy som ho inde nejedla ani nevidela, nie je síce najlacnejší, ale je to taká rýchlovka keď sa ohlási neočakávaná návšteva.

45 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddelíme si žĺtok od bielka.
  2. Začneme šľahať bielka na sneh, keď je sneh tuhý pridáme cukor a žĺtka a mixujeme pokiaľ cukor neprestane chrupčať:-) pod zubami, keď už cukor necítime pomaly vmiešame múku.
  3. Plech si vystelieme papierom na pečenie (ja zvyknem plech trochu natrieť maslom, aby sa mi papier v ňom lepšie držal).
  4. hotové cesto si vylejeme na plech a upravíme, aby na celom plechu bola približne rovnaká vrstva/ takto upravené dáme piecť do rúry, ja pečiem na maxime v teplovzdušnej rúre, čas nejako nemám odhadnutý ale skúšam to špáradlom, ak sa cesto ešte lepí tak šup ho naspäť do rúry, keď je cesto upečené tak špáradlo zostane čisté
  5. takto vyzerá upečené piškótové cesto
  6. Pokiaľ sa nám cesto pečie v rúre tak si pripravíme sneh: do misky si dáme bielka a ušľaháme tuhý sneh. Medzitým si do hrnca dáme cukor a vodu a za stáleho miešania dáme variť a necháme prejsť varom. Keď je cukor s vodou uvarený postupne ho pridávame do ušľahaného snehu a stále šľaháme.
  7. Hotový sneh si vylejeme na upečené piškótové cesto a upravíme.
  8. Dáme ešte zapiesť na krátku chvíľu do rúry pokiaľ sneh nechytí farbu.
  9. Na vychladnutý koláč dáme čokoládovú polevu: čokoládu s cerou rozpustíme nad parou, ja pridávam ešte trošku oleja (ale len trošku lebo potom by nám čokoláda nestuhla), čokoláda je potom pekne lesklá.
  10. Keď je čokoláda zatuhnutá porežeme horúcim nožom, aby sa nepolámala a možeme jesť.