Jahodový sirup varený (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Rozhodla som sa experimentovať. Jahôd bolo tento rok mnoho. Bolo mi ľúto nechať ich nevyužité v záhrade. Rozhodla som sa spraviť sirup. Tento je varený. Druhý budem robiť nevarený. Aby som si porovnala, ktorý je lepší.

Suroviny

Postup

  1. Naraz som obrala celý rad jahôd. No teraz nastal čas, rozmyslieť si, čo s nimi. Na dvore som ich umyla vo viacerých vodách. Uložila som ich do čistých bedničiek, nech stečú z vody. Uvarila som si kávu a dumala som čo s nimi? V mrazničke už mám 10 ks veľkých sáčkov jahôd. Tak som spravila jahodový džem a sirup.
  2. Veľké jahody som rozpolila. . Potom som ich rukami rozpučila. Povarila som ich 20 minút.
  3. Nechala som masu trochu vychladnúť.
  4. Jahody som precedila cez sitko, na ktoré som dala gázu. Nevatláčala som jahody. Zachytila som len to, čo samotokom stieklo.
  5. Šťavu som si odmerala. Mala som jej 1,2 litra.
  6. Šťavu z jahôd som dala do čistého hrnca, pridala som 1,5 kg cukru a jednu polievkovú lyžicu kopcom kyselinu citrónovú. Cukor som nechala rozpustiť. Horúci sirup som naliala do fliaš a horúce som zatvorila. Na asi 5 minút som fľašky obrátila aby mi chytili viečka. Potom som ich zabalila do deky, kde zostali dovtedy, kým nevychladli.