Jahodový sirup varený (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Rozhodla som sa experimentovať. Jahôd bolo tento rok mnoho. Bolo mi ľúto nechať ich
nevyužité v záhrade. Rozhodla som sa spraviť sirup. Tento je varený. Druhý budem
robiť nevarený. Aby som si porovnala, ktorý je lepší.
Postup
- Naraz som obrala celý rad jahôd. No teraz nastal čas, rozmyslieť si, čo s nimi. Na dvore som ich umyla vo viacerých vodách. Uložila som ich do čistých bedničiek, nech stečú z vody. Uvarila som si kávu a dumala som čo s nimi? V mrazničke už mám 10 ks veľkých sáčkov jahôd. Tak som spravila jahodový džem a sirup.
- Veľké jahody som rozpolila. . Potom som ich rukami rozpučila. Povarila som ich 20 minút.
- Nechala som masu trochu vychladnúť.
- Jahody som precedila cez sitko, na ktoré som dala gázu. Nevatláčala som jahody. Zachytila som len to, čo samotokom stieklo.
- Šťavu som si odmerala. Mala som jej 1,2 litra.
- Šťavu z jahôd som dala do čistého hrnca, pridala som 1,5 kg cukru a jednu polievkovú lyžicu kopcom kyselinu citrónovú. Cukor som nechala rozpustiť. Horúci sirup som naliala do fliaš a horúce som zatvorila. Na asi 5 minút som fľašky obrátila aby mi chytili viečka. Potom som ich zabalila do deky, kde zostali dovtedy, kým nevychladli.