Jahodový koláč

Autor receptu: mesiar50

Recept je z knihy,,Recepty zo života".Povodne som ho nechcel ani pridat na varechu,ale vcera som videl v Lidl jahody a tak mi prisiel na rozum tento skvely stavnaty kolac.Recept ,ako je u mna zvykom som trochu akoze preinstaloval.

Suroviny

Postup

  1. Z uvedenych surovin si spravime cesto.Ja som sa s tym velmi nebabral.Robil som to takto: 4 zltky som vymiesal s 3 PL praskoveho cukru.Potom som pridal zmaknuty a pokrajany palmarin 150 g,280 g polohrubej muky,20 g rozmrveneho cerstveho drozdia a 100 ml vlazneho mlieka.Nasledne som cesto dobre prehnietil mixerom s hnietacimi hakmi.Ak ste zvyknuty robit kvasok tak si ho spravte prosim.V povodnom recepte figuruje kvasok.Tohto cesta nie je vela mal by nam vlastne zvacsit svoj objem v rure.Plech som si vystlal papierom na pecenie a cesto som rovnomerne na nom rozotrel.Nasledne som poukladal nan rozkrojene jahody na dvoje resp.vacsie na troje.Dalej ho nechame asi hodinku postat.Cesto som piekol na 180 C / 20-25 minut.Po uplynuti tohto casu bude uz kolac skoro hotovy.Az teraz si vymiesame 4 vajecne bielka v tuhy sneh a pridame k nemu 250 g praskoveho cukru.Zmes premiesame na pomalom chode mixera.Dalej tuto snehovu penu natrieme na skoro upecene cesto a dosusame pri 80-100 C. cca.15 min.
  2. Po ukonceni procesu susenia by mal byt sneh vsade chrumkavy a nemal by byt hnedy.Oplati sa to susit pri tych nizsich stupnoch, mam na mysli 80 C. max 100 C.
  3. Rozmery plechu na ktorom som cesto piekol su nasledovne : 25 x 35.Moze byt aj o nieco mensi,ale vacsi by nemal byt. Ospravedlnujem sa za vinechane makcsene resp.dlzne.Recept som robil na mobilnom zariadeni.Zelam vam pekny nedelny den a dobru chut.
  4. Este vam sem prilozim aj original recept z tej knihy.Nech sa vam paci.