Jahodový koláč (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Tento koláč som robil z treného cesta.
Postup
- K trenému cestu budeme potrebovať tieto suroviny :
Práškový cukor 4 PL,maslo 150 g,vajcia 5 ks,múku polohrubú 160 g,
múku hladkú špeciál 160 g,mlieko vlažné 125 ml,droždie čerstvé 20 g,
trochu kryštálového cukru do kvásku.
- Potom ešte budeme potrebovať čerstvé jahody.Keď nemáme čerstvé,tak si spravíme tento koláč z mrazených,alebo z jahôd kompótu.Týmto som myslel hlavne na zimné
obdobie,keď si nemáme možnosť zaobstarať jahody v čerstvom stave.Mne ich priniesli
moji dobrý rodičia.
- Začneme prosím s prípravou treného cesta.Postupujeme takto:
5 vaječných žĺtkov a 4 PL práškového cukru vymiešame v penu
- K žĺtkovej pene pridáme 150 g mäkkého porezaného masla.
- Postupujeme pridaním oboch druhov múk a to polohrubej múky 160 g a hladkej múky tiež 160 g.Predošle som múky preosial cez sito aby sa trochu prevzdušnili.Pripravíme
si šľahač s hnieťacími hákmi.
- Následne surovinu na cesto prehnietime.Nemusíme dlho,lebo ju budeme ešte miešať aj
s kváskom.
- Ďalej si do cesta spravíme priehlbinku a vlejeme do nej 125 ml vlažného mlieka no
nesmie byť moc teplé,lebo nám zničí baktérie kvasníc.Teplota mlieka by sa mala pohybovať medzi 30 C-37 C- max 40 C.Do tohoto vlažného mlieka nadrobíme 20 g čerstvého droždia a medzi prstami posypeme trochou kryštálového cukru.Počkáme zopár minút pokiaľ sa nám droždie neukáže na hladine mlieka.
- Ďalej musíme cesto hnietiť do hladkej konzistencie.
- Vyhnietené cesto natrieme na predom prichystaný plech vystlaný papierom na pečenie.
Vnútorné rozmery plechu sú 35 X 25 cm.
- Takto natreté cesto necháme na plechu postáť zhruba 20 minút.
- Keď si nám cesto trochu odpočinie,tak potom naň jemne popotláčame umyté a od vody odkvapkané jahody.Necháme ho postáť ešte asi 10-15 minút.Ja som si vybral tie najväčšie jahody a už som aj premýšľal ako mi to cesto bude plávať v kompótovej šťave.Koláč som piekol v predom vyhriatej elektrickej rúre na 170 C po dobu 25 minút.Plech s koláčom som mal umiestnený v strede elektrickej rúry.
- Po 25 minútach pečenia som koláč z rúry vybral.Realita bola našťastie inakšia ako som predpokladal.Síce na kraji plechu bola šťava a aj okolo jahôd,no po celkovom vychladení koláča sa tekutina absorbovala späť do cesta.Na obrázku máte možnosť vidieť do poli upečené cesto.
- Vyšľahaním 5 vaječných bielkov a 150 g práškového cukru si spravíme hustejšiu penu.
- Pokračujeme nanesením peny na do poli upečený koláč.Ja som si vidličkou do tej peny spravil také brázdy.Koláč potom ďalej dopekáme pri 100 C ešte zhruba 20-30 minút.
Ja som pri tomto úkone použil aj ventiláciu v rúre,no kto ju nemá tak si musí upraviť stupne dopekania aspoň na 120 C a niečo možno aj vyššie.
- Hotový koláč na okrajoch zrežeme a pokiaľ nám ostatok koláča chladne,tak môžeme túto dobrotu ochutnávať.Vo vnútornom obvode meraný plech má 35 X 25 cm.
Koláč som zrezal na rozmery cca. 20 x 28 cm.
- Koláč som potom prerezal na menšie rezy.
- Koláč sa páčil mojej rodinke a verím tomu,že aj vám,keď si ho raz spravíte.
Želám Vám pekný zvyšok dňa.