Jahodový crepe cake (fotorecept)

Autor receptu: h8u

Táto netradičná torta vznikne vrstvením tenkých "palaciniek" zo špeciálneho cesta a jemného krému. Aj keď je trocha náročnejšia na čas a zručnosti, výsledok určite stojí za to :-)

12
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Prvý deň: V prvý deň si pripravíme cesto na "palacinky". Mlieko v menšom hrnci dáme na sporák a zohrievame približne po bod varu. Keď mlieko skoro vrie, vypneme ho a odstavíme na bok.
  2. V druhom, menšom hrnci si pripravíme maslo.
  3. Zohrievame ho cca 10 min, až kým nezhnedne. (Maslo vám bude peniť a vrieť, treba ho stále miešať, ale nakoniec naozaj zhnedne :-) )
  4. Do misky dáme vajíčka, múku, cukor, vanilkový cukor a štipku soli a všetko spolu vymixujeme mixérom. Vznikne nám tuhšia hmota. Pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko a následne aj pripravené maslo.
  5. Ja som do cesta pridala aj červené potravinárske farbivo, chcela som, aby bola torta pekne červená. Kto sa však chce vyhnúť zbytočným ečkam, samozrejme nič nepokazí keď ho tam nedá :-)
  6. Hotové cesto v miske prikryjeme fóliou a dáme na noc odpočívať do chladničky. V ten istý deň si pripravíme aj krém. Mlieko dáme opäť zohrievať na sporák.
  7. Ohrievame ho skoro po pod varu, potom vypneme a odstavíme. Kým sa mlieko zohrieva, pripravíme si maslo (ideálne trocha zmäknuté).
  8. Pripravíme si tiež väčšiu misku, do ktorej dáme vodu s ľadom..
  9. ..a menšiu misku ktorá sa zmestí do väčšej - budeme v nej chladiť krém.
  10. V menšom hrnci zmiešame žĺtka, cukor a vanilkový cukor a solamyl.
  11. Svižne vmiešame zohriate mlieko a postavíme na sporák (zapnutý :-) ). Za stáleho intenzívneho miešana ohrievame asi 1-2 minúty..
  12. ..až kým krém nezačne hustnúť. V momente kedy cítime že hustne, krém prelejeme do pripravenej chladiacej nádoby.
  13. Krém neustále miešame asi 2-3 minúty, kým sa neschladí na cca 60 stupňov. Potom misku vytiahneme z ľadového kúpela a všľaháme pripravené maslo.
  14. Pripravený krém dáme taktiež na noc odpočívať do chladničky.
  15. Na druhý deň prídeme k samotnej príprave torty. Z vopred pripraveného cesta na rozpálenej panvici potretej olejom pečieme tenké "palacinky", presne tak, ako tie klasické :-)
  16. Z uvedeného množstva mi vyšlo 21 palaciniek, jedna bola degustačná, takže na tortu som ich použila dvadsať.
  17. Teraz môžme dokončiť krém ktorým budeme cesto spájať. 33% šľahačku si vyšľaháme do tuha a vmiešame do krému, ktorý cez noc odpočíval v chladničke.
  18. A môžeme prejsť k vrstveniu. Tortu som vrstvila rovno na spodok tortovej formy. Na začiatok dáme jednu palacinku, potrieme tenkou vrstvou krému a opakujeme.
  19. Na každú piatu vrstvu krému poukladáme na plátky pokrájané jahody a opäť pretrieme tenkou vrstvou krému. Až potom ukladáme ďalšiu palacinku.
  20. Takto vyzeral môj výtvor keď som minula všetky palacinky a krém :)
  21. Tortu dáme na 1-2 hodinky stuhnúť do chladničky. Po vybratí celú potrieme šľahačkou. Ja som použila dve 200ml šľahačky a malú časť som zmiešala s červeným farbivom.. pomocou sáčika som vytvorila červené "kvietky".
  22. Dáme ešte aspoň na dve hodiny stuhnúť do chladničky a po vybratí môžme podávať :-)