Jadrovníky červených paprík s cesnakom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Kálman, ktorú zeleninu máš „najsamradšej“? No thááá, césnak! A to zas prečo? Lebo za
klobásou „pachňe“ (vonia)! ..… baklažán, ale aj jadrovníky paprík a cesnak, patria
neodmysliteľne ku sebe” Ešte sa mi nestalo, aby som ho do tejto raňajkovej, či
nátierkovej lahôdky dal niekedy priveľa. Vyrábal som „dupľovanú“ objednávku na
kápiový krém podľa mojej mamky a tak som mal jadrovníkov až nad brucho. Červená
cibuľa, maslo, čMČK, cesnak a petržlenová vňať, vytvorili so srdiečkami paprík
„gastroskvost“!
2-3 porcie |
12-15 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- jadrovníky (mal som ich „kopcovitý“ hlboký tanier) som „odsemienkoval“, odrezal z nich tvrdú časť „korunky“ a pokrájal na 2÷3 mm plátky; do rajnive som nalial asi 3 PL rastlinného oleja, na ktorom som orestoval väčšiu červenú cibuľu pokránanú na tenšie dlhé „C_éčka“; potom som k nej priložil plátky „srdiečok“ a spolu podusil 5÷7´
- pridal pretlačené strúčiky cesnaku (čím viac tým lepšie a voňavejšie), zamiešal; Poznámka: Cesnak je jednou z obľúbených a populárnych ingrediencií vo všetkých kútoch sveta. Dodáva textúru (šmrnc), farbu a chuť všetkým typom (druhom) jedla; príchuť šalátom, salsám i ďalším pochúťkam (entrees). Zo zdravotného hľadiska koriguje hladinu cholesterolu v organizme.
- nasledovala soľ a čMČK (čerstvo Mleté Čierne Korenie), asi 2 PL masla a rozbité vajíčka
- už stačilo iba zamiešať, vypnúť zdroj tepla
- a jednotlivé porcie rozložiť na taniere; bez vajíčok je to vynikajúci polotovar, ako plnka do palaciniek na slano,
- posypať strúhaným tvrdším syrom (ideálny je údený oštiepok),
- ozdobiť hrsťou lístočkov čerstvej petržlenovej vňate, pridať krajec („bukovčiak“) domáceho chlebíka a … dobrú chuť!
- čerstvá paprika vo všetkých farebných odrodách (hrubostenná, tzv. mäsitá, zvlášť) je bohatá na minerály a vitamín C; z percentuálneho hľadiska sa prvenstvo prisudzuje žltej